Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udaljena 42 svjetlosne godine

Pretražujući svemir naišli na 'novu Zemlju'?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na udaljenosti od 42 svjetlosne godine oko zvijezde HD 40307 kruži golemi planet za kojeg astronomi vjeruju da bi mogao biti 'nova Zemlja'.

Astronomi koji pretražuju svemir u potrazi za 'novom Zemljom' upravo su u sustavu zvijezde HD 40307 otkrili egzoplanet koji bi mogao zadovoljiti taj kriterij. Kako javlja BBC, masa mu je sedam puta veća od Zemljine, nalazi se na području gdje bi voda mogla opstati u tekućem stanju, a oko svoje zvijezde okrene se za 200 zemaljskih dana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Udaljen 57 svjetlosnih godina FOTO OVO su uočili astronomi u Svemiru! Slika nije dostupna Najjači teleskop na svijetu U rad se pušta 'vremenska mašina'

>> Astronomi otkrili planet najbliži Zemlji izvan Sunčeva sustava

Zvijezda HD 40307 od Sunčevog je sustava udaljena 42 svjetlosne godine, što u svemirskim razmjerima i nije bogznakakva udaljenost, a da se oko nje vrti potencijalni novi dom za ljudsku rasu otkrili su istraživači iz mreže RoPACS (Rocky Planets Around Cool Stars) u jednom čileanskom opservatoriju koristeći specijalni uređaj Harps. Tim se instrumentom prate i najmanje promjene u boji svjetlosti koju emitiraju zvijezde što znanstvenicima pomaže u otkrivanju tijela koji se moguće nalaze u zvijezdinoj blizini.

Naravno, samo otkriće novog planeta ne znači da možemo pakirati kufere i spremati se za daleki put u svemir. Uostalom, među kandidatima za 'novu Zemlju' nalazi se još oko 800 egzoplaneta, a da ni na jedan ljudska noga nije ni kročila.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene