Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Po prvi put

FOTO: Hubble snimio sudar asteroida

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA-in veteran među teleskopima, Hubble, u posljednje vrijeme bilježi sve više zanimljivih svemirskih događaja i pojava. Najnovija koju je uočio, mogući je prvi zabilježeni sudar asteroida.

Astronomi već neko vrijeme vjeruju kako asteroidni pojasevi nastaju mrvljenjem svemirskog plutajućeg kamenja, odnosno sudaranjem asteroida, no dosad za to nisu imali nikakve vidljive dokaze. Ono što je Hubble snimio, jest uzorak traga prašine asteroida u obliku slova X, koji neodoljivo sugerira na sudar između dva asteroida.

Pročitajte i ovo Sudar u Buzinu - 2 Kombi oduzeo prednost Opelu Sudar u Buzinu: Hitna prevezla jednu osobu u bolnicu Vožnja u suprotnom smjeru Što mu je bilo? VIDEO Snimka koja ledi krv u žilama: "Pogledajte kako je kamikaza zamalo izazvao sudar!"

>> Heureka: Hubble pronašao 'iglu u plastu sijena'

Ipak, astronomi su za otkriveni objekt, kojeg su nazvali P/2010 A2, mislili kako se radi o 'kometu asteroidnog pojasa', rijetkom slučaju kometa, koji zapravo kruži oko asteroidnog pojasa. No, kako je Hubble nastavio snimati objekt, otkrio se spomenuti uzorak svemirske prašine oblika slova X te su astronomi uvidjeli da se možda radi o sudaru dva asteroida.

'Ako je ova interpretacija točna, dva manja i otprije nepoznata asteroida, nedavno su se sudarila, kreiravši kišu ostataka, koja se formirala u oblik repa nakon sudara', zaključio je David Jewitt, astronom sa sveučilišta Kalifornija u Los Angelesu. Sudari asteroida događaju se pri brzinama od oko 17.500 kilometara na sat, što je oko pet puta brže od brzine metka ispaljenog iz puške. Slika prikazuje i mali fragment jednog od asteroida, koji je preživio taj velikobrzinski sudar i koji je dio spomenutog asteroida P/2010 A2.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene