Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kuiperov pojas

Heureka: Hubble pronašao 'iglu u plastu sijena'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA-in teleskop-veteran Hubble, postavio je još jedan presedan u promatranju svemirskih prostranstava, 'ugledavši' najmanje svemirsko tijelo obasjano vidljivim svijetlom.

Objekt promjera svega kilometar i na udaljenosti od 6,72 milijarde kilometara od Zemlje, Hubble je snimio u Kuiperovom pojasu, koji predstavlja ogromni ledeni prsten, koji obuhvaća sam rub Sunčevog sustava i koji se nalazi neposredno iza planeta Neptuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Otkriće U NASA-i OSTALI BEZ TEKSTA To je nešto što dosad nikad nisu vidjeli Slika nije dostupna Od sljedeće godine VIDEO Ovo je novi način pretraživanja svemira

>> Hubble snimio najmlađe slike svemira

Dosadašnja 'igla u plastu sijena' u Kuiperovom pojasu, koja je snimljena teleskopom, bila je puno većeg promjera od 48 kilometara, što je gotovo 50 puta veće od novog 'kamenčića', kojeg je snimio Hubble. Hubble je zabilježio kako i obližnje zvijezde isto tako na rubu svojih sistema imaju prstenove, slične Kuiperovom, a znanstvenici tvrde kako su to ostaci planeta, koji su se tijekom bilijuna godina sami sudaranjem sveli na manje dijelove.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene