Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najava sljedeći tjedan?

Facebook izlazi na burzu – očekuje se vrijednost od sto milijardi dolara!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izlazak Facebooka na burzu bit će najveći IPO neke tehnološke kompanije te će mnoge učiniti milijunašima, dok će Zuckerbergovo bogatstvo porasti na oko 25 milijardi dolara

Mark Zuckerberg već bi sljedećeg tjedna mogao predati papire za inicijalnu javnu ponudu (IPO) dionica Facebooka, objavili su u Wall Street Journalu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ispunjena očekivanja VIDEO Kapetan Picard otvorio trgovanje, cijena Twittera vrtoglavo raste Slika nije dostupna Žele prikupiti 1,8 milijardi dolara Velika očekivanja: Twitter danas izlazi na burzu!

O IPO-u ove kompanije govori se već duže vrijeme te je svima bilo jasno da će se Facebookove dionice ove godine pojaviti na burzi, a prema procjenama nekih analitičara njegova vrijednost trebala bi doseći nevjerojatnih sto milijardi dolara (špekulira se s brojkama od 75 do 100 milijardi).

S obzirom da sam Zuckerberg trenutno posjeduje oko četvrtinu ove kompanije, njegovo bi bogatstvo poraslo na oko 25 milijardi dolara – nije loše za mladića koji će ove godine navršiti 28. godina.

Ipak, u WSJ-u kažu da je sljedeći tjedan (točnije, sljedeća srijeda) samo jedan od datuma o kojem u Facebooku razmišljaju te je moguće da svoj IPO najave i koji tjedan kasnije, a sam izlazak na burzu očekuje se između travnja i lipnja.

Ovaj posao trebala bi voditi banka Morgan Stanley, mada je navodno u igri još i Goldman Sachs Group, no nitko iz ovih banaka, kao niti iz Facebooka nije htio komentirati ove informacije.

Facebook izlaskom na burzu želi skupiti do deset milijardi dolara čime bi to bi četvrti najveći IPO u povijesti američkih kompanija, iza Vise, General Motorsa i AT&T Wirelessa te najveći IPO tehnoloških kompanija – Google je izlaskom na burzu skupio 1,9 milijardi dolara, uz procijenjenu vrijednost od 23 milijarde dolara.

Lance Ulanoff s Mashablea kaže da posljednji potezi Facebooka pokazuju da ova kompanija zaista priprema nešto veliko – stopirali su trgovanje na sekundarnom tržištu, najavili su da će Timeline uskoro postati obavezan svim korisnicima te su predstavili brojne nove aplikacije za ovu društvenu mrežu.

Dodajmo tome i veliki broj korisnika Facebooka (više od 800 milijuna, a očekuje da će negdje u kolovozu broj profila na ovoj društvenoj mreži biti veći od milijardu) i sve predispozicije za sljedeći korak, tj. izlazak na burzu su tu.

Što se tiče samih korisnika, izlaskom na burzu oni ne bi trebali osjetiti neke promjene na samoj društvenoj mreži, no zato će se promijeniti struktura same kompanije, a mnogi će njeni zaposlenici i investitori postati milijunaši.  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene