Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi problemi s privatnosti?

Pogledajte kako koristiti nove aplikacije na Facebooku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pogledajte koje su aplikacije dostupne, na koji način rade i kako zaštiti privatnost na Facebooku

Facebook je napokon predstavio nove aplikacije u sklopu svog Open Graph programa koji su najavili još u rujnu prošle godine i putem kojih će korisnici s prijateljima na ovoj društvenoj mreži moći dijeliti različite aktivnosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Preuzeli 'Timeline'? Facebook će se na sudu boriti za 'Timeline'? Slika nije dostupna Novi Timeline Facebook se ponovno mijenja!

Te aktivnosti dijelit će se drugim korisnicima na Timelineu i u traci obavijesti s gornje desne strane (ticker) te će vjerojatno ponovno izazvati reakcije kritičara koji će govoriti o kršenju privatnosti na ovoj društvenoj mreži.

Još ranije je najavljeno da nove aplikacije donose i nove akcije pa ćemo tako moći vidjeti kada naši prijatelji trče, kuhaju, slušaju glazbu, gledaju filmove i slično.

Neke od aplikacija koje koriste Open Graph – poput Washington Posta i The Guardiana dostupne već neko vrijeme, a ono na što korisnici trebaju paziti prilikom njihova korištenja jesu postavke privatnosti prilikom njihove aktivacije. Naime, na nekim aplikacijama – poput WP Social Readera te su postavke namještene na 'Public' te bi mnogi korisnici mogli automatski instalirati ovu aplikaciju s 'javnim' postavkama.

Tako bi svaki članak koji čitaju automatski bio dostupan svima na Facebooku, a da oni toga nisu niti svjesni. Do problema može doći kada korisnici čitaju članke 'osjetljive' tematike koju bi htjeli zadržati za sebe, no ti podaci o stvarima koje čitaju bit će dostupni svima na mreži.

Ono što je potrebno jest prilikom aktiviranja aplikacije samo promijeniti postavke privatnosti (možete namjestiti da vide npr. samo vaši prijatelji, prijatelji koje sami odaberete ili da ti članci budu dostupni samo vama).

Jednom kada namjestite ove postavke, one će se stalno primjenjivati tako da aplikacije neće od vas svaki put tražiti da objavi vašu aktivnost već će je objavljivati automatski (tj. onako kako je namješteno u postavkama privatnosti) – naravno, postavke privatnosti uvijek se naknadno mogu mijenjati (idite na postavke privatnosti – aplikacije i web stranice).

Popis novih aplikacija koje su predstavljene možete vidjeti ovdje, a među njima nalaze se i Trip Advisor, Living social, Runkeeper, Rotten Tomatoes te ćete ispod svake aplikacije moći vidjeti tko od vaših prijatelja već koristi navedenu aplikaciju.

Na primjeru aplikacije Trip Advisor pokazat ćemo način na koji Open Graph i aplikacije rade – na stranici na kojoj se nalazi popis aplikacija odabrat ćemo Trip Advisor te namjestiti postavke privatnosti u aplikaciji – mi ćemo vidljivost postaviti na 'Samo ja'.

Nakon toga treba kliknuti na Install te će se otvoriti početni ekran aplikacije na kojem možete odabrati gradove u kojima ste bili – odabrat ćemo tri grada – Šibenik, Zagreb i Beč te stisnuti 'Done'.

Aplikacija te podatke automatski dijeli s vašim Timelinom te se sve informacije pokazuju u Timelineu i tickeru (ovisno koje ste postavke privatnosti odabrali).

S obzirom da smo u postavkama privatnosti odabrali da je aplikacija vidljiva samo nama, sve što ta aplikacija objavi na Timelineu bit će vidljiva samo korisniku tog profila, no ako odaberete da bude vidljiva svima, onda će svatko moći vidjeti podatke koje dijelite putem aplikacija – upravo zbog toga možemo očekivati najveće kritike oko kršenja privatnosti.

Iz Facebooka su najavili da u budućnosti možemo očekivati nove aplikacije koje će donijeti nove mogućnosti i nove akcije, a sve ćemo to, naravno, moći dijeliti i s prijateljima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene