Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak traženja odgovora

Želimo znati: Tko je kriv za bijeg investitora iz Hrvatske?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U tjednu u kojem i Vlada najavljuje grčevitu borbu za poticanje investicija u Hrvatskoj Dnevnik Nove TV nastavlja akciju Želimo Znati. Reporterka Tatjana Krajač traži odgovor na pitanje zašto investitori, prvenstveno strani, bježe iz Hrvatske.

Korupcija, spora birokracija, nepostojanje plana za investitore, ali i porezna politika glavni su problemi s kojima se suočava svaki potencijalni ulagač u Hrvatsku. Odgovorna je država, ali i lokalne vlasti čiji pristup često na prvu odbije ulagače.

Pročitajte i ovo Ilustracija Važna stvar Jedna od najvećih investicija u hrvatski turizam: Hotelski div počinje s gradnjom Novi investitori u Osijeku - 5 zapošljavaju od inženjera do tehničara Stižu novi strani investitori u Osijek: "Ovo je naš prvi korak izvan Njemačke"

Za talijanskog proizvođača donjeg rublja Hrvatska je bila logičan izbor. Posluje na području varaždinske županije od '95. Nije bilo lako početi, ni širiti se godinama.

'Radi se o vrlo banalnim stvarima na koje se vrlo često troši puno vremeno' , kaže Dubravko Hoić, član uprave Calzedonia za jugoistočnu Europu.

Pred investitorom su čak 254 neporezna nameta poput spomeničke rente, komunalnih naknada, voda i šuma. Traži se nebrojeno suglasnosti, potvrda i dozvola na lokalnoj razini. U Osječko-baranjskoj županiji tvrde da su spremni sve napraviti za investitora.

'Investitorima moramo ponuditi bolje uvjete nego u zemljama u okruženju'

Martin Marolin iz agencije za razvoj Osječko-baranjske županije kaže kako od njih investitori traže savjete. 'Ako želimo privući investitora, moramo mu ponuditi bolje uvjete nego u zemljama okruženja. Ako to napravimo, neće biti problema', tvrdi Marolin.

U susjednim zemljama također nije lako, ali se barijere, tvrde svi, prevladavaju brže. 'Nisu uvijek u pitanju korupcija, često se radi o neznanju, nespremnosti za preuzimanje odgovornosti, a često puta i o najbanalnijem – neradu', poručuje Hoić.

Za bijeg investitora domaćih i stranih krivi su, čini se, svi, od državne do lokalnih vlasti. Hrvatskoj ne nedostaju planovi za poticanje investicija. Nažalost, svaki elaborat, pa i oni najbolji padaju u vodu, jer se investitori zabijaju u zid birokracije. Dnevnik Nove TV nastavit će propitivati zašto i do kada.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene