Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspjeh akcije Želimo znati

Milinović naložio jednostavnije posvajanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još jedan uspjeh akcije Želimo znati.

Nakon što smo, prije dva dana, otvorili pitanje zašto je posvojiti dijete u Hrvatskoj nemoguća misija, predsjednica Vlade Jadranka Kosor najavila je reformu socijalne skrbi. Naputak iz pera ministra zdravstva, Darka Milinovića, o pravilima pri posvajanju djece spreman je. Izmjene zakona bit će ubrzo, a postupak pojednostavljen.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Spas za djecu bez ikoga Bošnjaković: Ubrzat ćemo postupak posvajanja Slika nije dostupna Problematika posvajanja Želimo znati: Kada će se ubrzati posvajanja u Hrvatskoj?

Centri za socijalnu skrb i sudovi su najslabije karike zbog kojih stotine djece godinama čekaju posvojenje jer je birokracija jača od njih. Djeci, koju biološki roditelji ne žele, obiteljsko okruženje i sigurnost pružaju domovi.

>> Uspjeh akcije Želimo znati: Lakše posvajanje djece

Postupak posvajanja, opterećen teškom birokracijom, ministar zdravstva obećaje pojednostaviti. Pitanje skrbništva ne bi se trebalo rješavati puževim korakom. Onaj prvi nije nimalo lagan, jer, da bi se dijete moglo posvojiti biološkom roditelju, valja oduzeti roditeljstvo.

Milinović radi na reformi s Bošnjakovićem

'Nije jednostavan postupak oduzimanja roditeljstva, moramo biti svjesni toga i ne smijemo dozvoliti luksuz pogreške, a luksuz pogreške može biti i da neopravdano oduzmemo roditeljstvo', rekao je ministar Milinović.

Na reformi, koju je najavila premijerka, Milinović radi s pravosudnim kolegom, Draženom Bošnjakovićem. Osim na sudovima, cijeli postupak često zapinje i u Centrima za socijalnu skrb. Njima jedan telefonski poziv bioloških roditelja u tri mjeseca, znak je brige. Za to vrijeme, drugi ne mogu dobiti priliku za posvojenje.

Nije jednostavan postupak oduzimanja roditeljstva, moramo biti svjesni toga i ne smijemo dozvoliti luksuz pogreške, rekao je ministar Milinović

'Dan danas čekam šansu da posvojim dijete, ali mogućnosti su jedno, a želje nešto drugo', rekao je udomitelj Ivan Gotovac. Priča sličnih ovoj ima napretek. Ministar misli da djecu treba pokušati vratiti biološkim roditeljima. Plan mu je rasteretiti domove za nezbrinutu djecu, a ostavljene mališane prepustiti udomiteljima.

Zabrana slanja djece u domove do tri godine starosti

'Dijete može biti u jednoj obitelji dva, tri mjeseca pa čak i vikendom, samo kako bi mu što lakše omogućili i njegov psihofizički razvoj', rekao je Milinović.

Zabranit će se da se djecu do tri godine šalje u domove. Dobnu granicu želi povisiti na sedam godina, a za neposlušne centre predviđene su kazne. 'Na zakon nema oglušenja, ja se nadam da ćemo ga donijeti do kraja ove godine. Zakon je zakon, tu nema milosti prema onom tko ga krši', dodao je Milinović.

Struka: Loše je tek rođenu djecu slati udomiteljima

No, ne pojašnjava kako će i tko će kontrolirati udomitelje, potencijalne varalice, one koji će udomiti djecu radi par tisuća kuna naknade. Slanje tek rođene djece kod udomitelja umjesto u dom dio struke smatra lošim. U domovima djeca imaju svu potrebnu njegu pa tako i medicinsku skrb 24 sata na dan, kod udomitelja toga nema.

Nakon premijerke Kosor, dobili smo i obećanje ministra Milinovića. Na potezu je i ministar pravosuđa, jer uz Centre za socijalnu skrb, sudovi su ti koji često usporavaju posvajanja i tako otežavaju napuštenoj djeci da dobiju drugu priliku za sretan život.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene