Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasan stil života

'Potrošena generacija': Moderne žene boluju od iscrpljenosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Buđenje prije danjeg svjetla uz iritantan zvuk budilice. Osjećaj iscrpljenosti kao da san nije trajao više od dva sata. Slijedi automatsko kuhanje kave, a javlja se i potreba za pecivom ili kolačem.

Još samo brzinsko spremanje djece u školu i sebe na posao i dan može tek započeti... U toku dana uslijedit će još nekoliko kava, slatkiši i iscrpljivanje do kasno uvečer. Ovako otprilike izgleda tipičan dan žene iz 'potrošene generacije'. Generacije koja se previše oslanja na kofein i šećer kako bi preživjela dan, upozorava američki stručnjak dr. Frank Lipman, koji tvrdi kako bi žene takav stil života prije ili kasnije mogao stajati zdravlja, a o tome je napisao i knjigu 'Revive: End Exhaustion And Feel Great Again' koju obožava i glumica Gwyneth Paltrow.

Pročitajte i ovo Gaza Pakao na zemlji U Gazi je ubijeno najmanje 9000 žena: U prosjeku poginu 63 na dan Zašto se Dan žena slavi baš na 8. mart? 8. mart Zašto Dan žena slavimo baš na današnji dan?

>> Umorni ste? A san nije ni blizu...

Dvije trećine žena, upozoravaju stručnjaci, toliko su 'pregažene' životom da su stalno umorne. Iscrpljuje pokušaj žongliranja između uloge majke, supruge i uspješne poslovne žene, prenosi Daily Mail. 'Iscrpljenost je poprimila razmjere epidemije. Kada se ujutro probudite, trebali biste se osjećati osvježeno. Tipična žrtva brzo stari, ima podočnjake i otečena je. Neprestano je umorna, ali njezin um nikad ne prestaje raditi. Sve doživljava kao obvezu i stalno je dekoncentrirana. Postoji cijela generacija žena koje se tako osjećaju. One su potrošena generacija', objašnjava dr. Lipman te napominje da muškarci ne moraju paziti na djecu, ali žena mora biti majka, supruga i uza sve to držati konce u obitelji.

Nutricionist Nenad Bratković preporučuje da se kava zamijeni zelenim ili crnim čajem. Prekomjeran unos šećera uzrokuje debljanje, a tzv. krug šećera izaziva napade prejedanja. 'Kavu bi bilo preporučeno ne puno šećeriti i ne stavljati puno mlijeka. Veoma je važno neprestano i postupno unositi tekućinu u organizam cijelog dana', zaključuje N. Bratković koji preporučuje i guaranu, no napominje kako nije pogodna za osobe osjetljive na kofein. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene