Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Ecstasy za eksperimentalno liječenje ratnih trauma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelski liječnici istražuju učinke ecstasyja, poznate "rekreativne" droge koju mladi uzimaju za provode, u liječenju vojnika od ratnih trauma, objavio je izraelski dnevnik Maariv.

Liječnici Rakefet Rodrigeuz, Serigo Marchievski i Marina Kaufchicz iz psihijatrijske klinike Beer-Yakov južno od Tel Aviva, uvjereni su da je psihoterapija ključna za ozdravljenje u psihoterapiji, ali drže da bi ecstasy mogao biti korisno terapeutsko sredstvo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Načelnik Mrkonjić Grada traži odštetu od Hrvatske zbog ratnih operacija Slika nije dostupna Optuženi za ratne zločine počeli štrajk glađu

Eksperimentirajući s molekulom MDMA, koja je glavni sastojak ecstasyja, liječnici vjeruju da uzbuđujući, a istodobno i smirujući učinci ecstasyja mogu pacijentu omogućiti ne samo da izađe iz traume već i da je prevlada, piše izraelski dnevnik.

Pokaže li se eksperimentalno liječenje dobrim, mogle bi se razviti nove metode u liječenju posttraumatskih simptoma nakon ratnih operacija.

U Izraelu 499 pričuvnih vojnika pati od trauma nakon izraelskog rata protiv libanonskog Hezbollaha u srpnju i kolovozu 2006., piše Maariv.

Ecstasy je polusintetička psihoaktivna droga, a njezin glavni spoj MDMA bio je sintetiziran još prije stotinu godinu iz alkaloida muškatnog orašćića.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene