Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najveća na svijetu

U ovom selu nalazi se prava radionica Djeda Božićnjaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za mjesečnu plaću od 2000 do 3000 kuna Wei i njegov otac proizvedu 5000 ukrasa dnevno.

U 'Božićnom selu' u kineskom gradu Yiwu nema ni snijega ni vilenjaka, ali ima 600 tvornica u kojima se proizvodi 60 posto svih božićnih ukrasa na svijetu. Tu je u stvari prava radionica Djeda Božićnjaka, tisućama kilometara udaljena od Sjevernog pola.

U 600 tvornica proizvodi se sve; od božićnih drvaca, lampica, crvenih kapa i svih mogućih vrsta 'Djedica'. 'Vilenjaci' su uglavnom radnici-migranti koji rade 12 sati dnevno za maksimalno 2000 do 3000 kuna mjesečno. Zanimljivo, nitko od njih nije siguran što Božić u stvari jest, piše Guardian.

Wei, 19 godišnjak, stigao je u Yiwu s ocem, iz ruralnog dijela Kine. Rade po cijele dane u klaustrofobičnoj prostoriji koja je potpuno crvena od raznih sprejeva i boja. On i otac dnevno proizvedu 5000 ukrasa, crvenih zvijezda ili pak pahulja.

Pročitajte i ovo Ilustracija DJEDICA JE NAVIKAO Snježna oluja izazvala kaos i pustoš, ali njega čak ni ona nije mogla zaustaviti: ''Djeco, darovi stižu!'' Božićni duh na Rebru - 1 Pjevali se Zvončići VIDEO Božićni duh na Rebru, djeci s onkologije uz pjesmu podijelili poklone: “Iza ovih zidova je puno stresa i straha. Jako im znači”

Svećenica se ispričala što je djeci rekla da ne postoji Djed Božićnjak

Od glave do pete prekriveni su crvenom bojom, a dnevno promijene najmanje 10 maski za lice kako ne bi udisali prašinu. Wei je kazao kako je posao naporan i kako ga vjerojatno neće raditi iduće godine već samo želi dovoljno zaraditi da se može oženiti.

'Nadam se da nikad više neću vidjeti crveni prašak', kaže Wei.

U Yiwu, gdje se nalazi najveća tržnica takve vrste na svijetu, može se kupiti više od 400 tisuća proizvoda koji dolaze iz 'Božićnog sela'.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene