Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kuhinja Mate Jankovića

Rolada od puretine s palentom, kruškom i karameliziranim lukom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Puretina je tradicionalna blagdanska namirnica koju vrlo često srećemo u svakodnevnom životu. Lako je dostupna, zdrava i cjenovno prihvatljiva.

Na blagdanskim stolovima poslužuje se uglavnom cijela pečena ili u raznim varijantama punjenih prsa. Za ovaj recept odlučio sam se za nešto kompleksniju, ali u isto vrijeme i jednostavnu pripremu purećih prsa. Jelo može prezentacijski oduševiti gosta, a ima odmak od tradicije iako su namirnice vrlo tradicionalne. Palenta je klasičan prilog, ali karamelizirani luk i kruška jelu daju dašak avanture. Probajte jelo kod kuće i poslužite ga za glavno jelo u svečanim prilikama. Gosti će vam biti zahvalni.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objavilo Ministarstvo Potvrđen nalaz salmonele u purećem hamburgeru s ružmarinom Slika nije dostupna Strože kontrole Salmonela pronađena 67 puta, ali potrošači nisu znali! Kreće masovni nadzor

Vindija

Za roladu:

150 g tanko rezanih purećih prsa (koristio sam VINDON puretinu – Vindija)
50 g domaće svježe kobasice

U tanki pureći odrezak staviti mrvljenu kobasicu izvađenu iz crijeva. Na aluminijsku foliju posložiti odrezak s kobasicom i uz pomoć folije sve smotati u roladu. Završni proizvod mora izgledati kao bonbon u foliji. Zakuhamo vodu te stavimo dobiveni „bonbon“ nekoliko minuta da se lagano kuha. Izvadimo iz vode, odmotamo foliju, te po želji roladu kratko popržimo u tavi na ulju.

Za palentu:

100 g palente
400 ml vode
50 g maslaca
Sol

Zakuhati slanu vodu te miješajući dodati palentu. Pred kraj kuhanja umiješati maslac.

Za karamelizirani luk:

1 ljubičasti luk
1.5 dl crnog vina
Sol
Papar
Velika žlica šećera
Lovor
Majčina dušica

Na zagrijanoj tavi karamelizirati šećer, dodati luk sjeckan na listiće, kratko promiješati te zaliti crnim vinom. Posoliti, popapriti, dodati lovor i majčinu dušicu te kuhati dok vino ne postane sirup, a luk ostane lagano hrskav.

Za krušku:

1 oguljena i po dužini narezana kruška viljamovka ili abata
50 g maslaca

Na umjerenoj temperaturi rastopiti maslac i dodati narezanu krušku. Polako miješati dok kruška ne omekša. Ne smije biti previše mekana, mora zadržati malo tvrdoće.

Za posluživanje:

Na tanjur staviti palentu, na palentu staviti narezanu pureću roladu, u sredinu karamelizirani luk te na luk jedan komad kruške.

Dobar tek!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene