Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednici i premijeri

Kako se Josipović našao u društvu 'čudaka'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladaju ili su vladali državama, donosili zakone i zapovjedali vojskama ili to još uvijek rade. No ima državnika koji su na mjesto predsjednika i premijera dospjeli prethodno radeći vrlo zanimljive poslove.

Kad je riječ o deset državnika koje ćemo predstaviti u ovom članku, pravi karijerni put do predsjedničke ili premijerske fotelje, doslovce je otvoren prema svim profesijama, prenosi Huffington Post. Počet ćemo listu tako da ćemo prvo pomesti u vlastitom dvorištu, kako kaže stara poslovica.

1. Ivo Josipović

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na sastanku Brdo-Brijuni Merkel: Svi imaju perspektivu ulaska u EU. To nisu samo riječi Slika nije dostupna Dolazi u Hrvatsku Zbog čega premijer Zoran Milanović izbjegava susret s Angelom Merkel?

Prije nego se okrenuo politici, hrvatski predsjednik ivo Josipović napisao je desetke klasičnih kompozicija i upravljao najvećim hrvatskim glazbenim festivalom.

A ovo jedu najmoćniji državnici svijeta...

Godine 2010. Josipović pobjeđuje na predsjedničim izborima, ali isto tako je još tad rekao kako se neće odreći glazbene karijere te da će svoje slobodno vrijeme koristiti za skladanje opere o smrti Johna Lennona.

Ipak, predsjednička uloga je zahtjevna, a slobodnog vremena je malo pa je Josipović priznao kako ne može raditi na operi, ali je uspio u predsjednički ured dopremiti klavir.

2. Edi Rama

Albanski premijer Edi Rama studirao je u umjetničkoj školi u Parizu (School of Fine Arts), a po povratku u Albaniju postao je ministar kulture 1998. godine. Kasnije je Rama postao gradonačelnikom Tirane, gdje je afirmirao svoj osjećaj za estetiku pa je naredio da se sive fasade na zgradama iz doba komunizma obojaju u roza. žute, zelene i ljubičaste boje.

Rama je i bivši košarkaš, a još 2004. godine za BBC je rekao kako nije siguran da je on političar, već da politiku koristi kao instrument za promjene.

3. Gurbanguli Berdijmukamedov

Turkmenistanski predsjednik Gurbanguli Berdijmukamedov (56) preuzeo je predsjedničku fotelju od autoritarnog Saparmurata Nijazova, koji je preminuo 2006. godine.

Interesantna stvar je da je Berdijmukamedov bio čovjek od povjerenja za Nijazova, ali i njegov osobni zubar. Još 1997. godine postao je turkmenistanskim ministrom zdravstva.

4. Andry Rajoelina

Bivši predsjednik Madagaskara, Andry Rajoelina, svakako kandidira za čovjeka s najnevjerojatnijom profesijom prije dolaska na vlast. Naime, on je bio radijski DJ, u vlastitoj radijskoj postaji Radio Viva. Moći se dokopao svrgavanjem tadašnjeg predsjednika 2009. godine, koje je poduprla i vojska.

Rajoelini je zabranjeno kandidiranje na idućim izborima putem sporazuma o pomirenju, koji je potpisan nakon puča. Ipak, on je odlučio ostati u politici i ne misli se vraćati u DJ vode.

5. Bojko Borisov

Bivši bugarski premijer bio je instruktor karatea, vatrogasac i tjelohranitelj prije dolaska na vlast. Njegova zaštitarska tvrtka bila je zadužena za osiguranje bivšeg komunističkog vođe Todora Živkova. Kasnije je radio i kao osobni tjelohranitelj bugarskog bivšeg kralja Simeona Saxe-Coburg-Gothe, kad se ovaj vratio iz egzila.

Za premijera Bugarske je izabran 2009. godine i dobio je nadimak "Batman" zbog svojeg imidža. Ostavku je dao prošle godine i sad igra nogomet za klub u drugoj bugarskoj nacionalnoj ligi.

6. Borut Pahor

Politički rivali u Sloveniji ga zadirkuju nadimkom "barbika", a ono što mnogi možda ne znaju jest da je slovenski predsjednik radio i kao muški model tijekom studentskih dana.

7. Tony Abbott

Australski premijer trebao je postati katolički svećenik, ali je odustao nakon tri godine. Njegov politički stil je agresivnog tipa, a kad se tome doda i njegova bivša boksačka karijera, ne treba čuditi i njegov nadimak "Ludi redovnik" (The Mad Monk).

8. Michael D. Higgins

Irski predsjednik dosad je objavio čitave zbirke poezije i bio je prvi irski ministar umjetnosti. Taj aktivist-predsjednik pozvao je Irsku da postane "Republika kreativnosti".

Ipak, njegova poezija kod kritičara je dočekana na nož, a neki od njih ga "časte" osvrtima poput onog da bi ga se "moglo optužiti za literarne zločine".

9. Silvio Berlusconi

Bivši talijanski premijer je dobro poznata svjetska figura, no osim što je bio visoko u politici i osim što je medijski tajkun, 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, radio je kao zabavljač na kruzerima ili kao prateći glazbenik legendarnog Bar Kontikija na talijanskom otoku Elbi.

Nedavno je snimio i vlastite balade sa svojim pjevačkim partnerom Marianom Apicellom.

10. Johanna Sigurdardottir

Islandska premijerka prva je koja je otvoreno priznala da je lezbijka, a na mjesto premijera izabrana je 2009. godine.

Njezina karijera, međutim, počela je u aviokompaniji Icelandair, gdje je radila kao stjuardesa više od 30 godina. Tamo je postala čelnica sindikata, a otamo je i počeo njezin uspon u politiku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene