Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dolazi u Hrvatsku

Zbog čega premijer Zoran Milanović izbjegava susret s Angelom Merkel?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmoćnija žena svijeta u Dubrovnik stiže 15. srpnja kao posebna gošća ovogodišnjeg susreta predsjednika zemalja regije koji se sada već tradicionalno održava na inicijativu hrvatskog predsjednika.

Hrvatski premijer Zoran Milanović se, kako sada stvari stoje, neće susresti ni s Angelom Merkel sredinom srpnja u Dubrovniku. Najmoćnija žena svijeta u Dubrovnik stiže 15. srpnja kao posebna gošća ovogodišnjeg susreta predsjednika zemalja regije koji se sada već tradicionalno održava na inicijativu hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i slovenskog mu kolege Boruta Pahora.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović na obilježavanju godišnjice osnutka Pauka - 5 posjet splitu Predsjednik Zoran Milanović na obilježavanju godišnjice osnutka Pauka Zoran Milanović Odgovor HDZ raspalio po Milanoviću: "Vrhovni šarlatan opet čini ono jedino što zna i umije"

Merkel stiže nakon što je lani odbila doći na proslavu hrvatskog ulaska u Europsku uniju. Opravdala se drugim obvezama, a nagađa se da bi razlog mogao biti Vladin pokušaj izigravanja europskog uhidbenog naloga u slučaju Perković. Ministrica vanjskih poslova objašnjava da protokol ne predviđa susret Merkel - Milanović, a tu su i druge obveze.

'Planira se da to budu predsjednici i ministri vanjskih poslaova međutiom mi prije toga imamo Croatia forum. To će biti jedan tjedan vrlo intezivne komunikacije Hrvatske na međunarodnoj sceni', napominje ministrica vanjskih poslova, Vesna Pusić.

Berlin otvorio istragu: Tko je prisluškivao mobitel Angele Merkel?

Iako bi bilo za očekivati da dobrodošlicu kancelarki Angeli Merkel zaželi i hrvatski premijer Zoran Milanović, taj se susret očito neće dogoditi.

Ured premijera poručuje da nije riječ o zahlađenju odnosa s Njemačkom. Iz diplomatskih krugova doznajmo da se planira službeni susret Milanović - Merkel prije kraja ljeta u Berlinu. Ipak dolazak njemačke kancelarke u Hrvatsku prilika je koju premijer ne bi trebao propustiti ,smatra profesorica Smiljana Leinert Novosel.

'I tu nekakvi izgovori vezani uz razne protokole i nešto slično, po mom mišljenju, samo su izgovori, da se nešto učini, a ne razlog da se naprosto preskoči i izostavi ovakva jedna savršena prilika.', rekla je Leinert Novosel.

Sastanak predsjednika država

Srpanjski dubrovački sastanak u sklopu regionalne inicijative okuplja predsjednike država i zato na njemu neće sudjelovati hrvatski premijer Zoran Milanović, a njemačka kancelarka Angela Merkel pozvana je kao ovogodišnji gost, komentirao je u subotu hrvatski predsjednik Ivo Josipović novinarima medijske tvrdnje o sukobu Milanovića i Merkel.

'To, u načelu, nije sastanak na kojem sudjeluju premijeri i sve izvedenice koje sam vidio o sukobu hrvatskog premijera s njemačkom kancelarkom Merkel nemaju nikakve veze', rekao je Josipović, koji će 15. srpnja u Dubrovniku, zajedno sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom, ugostiti predsjednike država regije na drugome sastanku hrvatsko-slovenske inicijative kojoj je cilj pomoći regiji u približavanju Europskoj uniji.

SPD i Merkel za Martina Schulza na čelu Euorpskog parlamenta

'Vidio sam u tisku nagađanja o tome koja nemaju puno veze sa stvarnošću', rekao je predsjednik Josipović u izjavi novinarima prigodom tradicionalnog susreta s građanima na kavi u njegovu uredu.

Ta hrvatsko-slovenska inicijativa nastala je na temelju tzv. Procesa Brdo, a Josipović je početkom lipnja na proslavi dana hrvatske diplomacije najavio integraciju dvaju neovisnih regionalnih procesa u jedan, pod nazivom Brdo-Brijuni, kako bi se čelnici regije nastavili redovito okupljati. Jedan od ciljeva objedinjavanja tih procesa 'stvaranje je dobre klime za nastavak integracijskog procesa jugoistočne Europe', rekao je Josipović.

'Imali smo prvi sastanak u Zagrebu 1. srpnja prošle godine, odmah nakon primitka Hrvatske u Europsku uniju, i slovenski predsjednik Borut Pahor i ja obnovili smo inicijativu regionalnog druženja, odnosno iznalaženja perspektiva za sve nas, a zovemo je Brdo-Brijuni inicijativa. Imali smo i sastanak u Sloveniji i gost je bio francuski predsjednik (Francois) Hollande, a u Dubrovniku gošća će biti njemačka kancelarka Merkel', rekao je Josipović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene