Piše Katarina Alvir,
25. srpnja 2012. @ 08:38
komentari
Slika nije dostupna
Što vole, a što ne vole na svom tanjuru najmoćniji državnici svijeta - otkrivaju njihovi kuhari.
Podijelite
Tajne svojih jela međusobno razmjenjuju na sastanku u Parizu. Imaju i svoje udruženje 'Klub glavnih kuhara šefova država'. Oni su 'creme de la creme' svjetske gastronomije.
Glavni kuhari šefova država i kraljeva svoja iskustva, recepte i male tajne velikih majstora razmjenjuju u Parizu. Njih 27 ima nevidljiv utjecaj na raspoloženje svjetskih lidera, atmosferu na važnim sastancima.
'Mislim da ono što kuham može utjecati na atmosferu tijekom razgovora. Ne mislim da utječe na politiku. Ali lakše je ako ljudi jedu i uživaju u onom što jedu, onda je lakše i razgovarati', rekao je Daryl Schembeck, šef kuhinje u UN-u.
Mnogi kuhaju svaki dan jela svojim klijentima. Većina državnika traži da se namirnice kupuju od lokalnih poljoprivrednika. Ima i onih koji su otišli korak dalje. 'Vrt prve dame tu je otkad su se uselili. Proširio se ovih godina. Povrće i začine iz tog vrta koristimo u svakodnevnim jelima, kao i za državničke večere', rekla je Cristeta Comerford, šefica kuhinje u Bijeloj kući.
Kad se radi o osjetljivim problemima, nipošto se ne serviraju artičoke francuskom predsjedniku. On kao i njemačka kancelarka najviše voli sir. 'Angela Merkel, primjerice, voli dolaziti u Pariz jer zna da će dobro jesti. Ne kažem da drugdje ne jede, ali ona stvarno voli francusku kuhinju', rekao je Bernard Vaussion, šef kuhinje u Elizejskoj palači.
Prije 35 godina tadašnji su šefovi kuhinja državnika osnovali Klub glavnih kuhara šefova država. Svake godine sastaju se u drugoj zemlji i upoznaju njezinu gastroponudu.