Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lijekovi budućnosti

Ova bi nam znanstvena dostignuća uskoro mogla olakšati život!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici testiraju mnoge lijekove koji bi nam u budućnosti život učiniti mnogo lakšim.

Svatko ima nešto u životu što bi želio promijeniti. Donosimo vam pet lijekova koje znanstvenici testiraju, a koje bi nam uskoro mogle promijeniti život.

Pročitajte i ovo Provjereno: Dom zdravlja - 1 Tko će nas liječiti? Ženi sa slomljenim kukom htjeli dati samo tabletu, ali ni nju nisu imali: "Samo su ispunili papirologiju i pozdravili se s nama" Ilustracija U više država Trojica Hrvata prošvercala stotine kilograma droge po Europi, USKOK otkrio kako su to učinili

5. Pilula koja zamjenjuje tjelovježbu

Istraživači na Dana-Farber institutu okrili su hormon koji imitira vježbanje na način da ubrzava sagorijevanje masnoća. Hormon imena irisin pomaže tijelu da loše bijele masne stanice pretvori u smeđe dobre stanice. Rezultat je istovjetan tjelovježbi, sagorijevanje kalorija, brža razgradnja šećera, sve što možemo zamisliti u samo jednoj piluli.

4. Lijek protiv mamurluka i možda čak i alkoholizma

Znanstvenici na sveučilištu u Kaliforniji razvili su lijek DHM, za koji tvrde da bi mogao drastično smanjiti simptome mamurluka. Lijek je dobiven koristeći kemikalije iz orijentalnog stabla grožđica, koje Kinezi već 500 godina koriste za sprečavanje mamurluka. Lijek se u SAD-u još uvijek testira, ali od 2008. godine u prodaji je u Južnoj Koreji.

3. Muška kontracepcijska pilula

Znanstvenici već duže vrijeme pokušavaju razviti mušku kontracepcijsku pilulu, ali to se pokazalo kao vrlo kompliciran proces, piše Cracked. Vrlo je, naime, teško kontrolirati količinu proizvedenih spermija i njihovu brzinu kretanja, tako da pilula još uvijek ostaje na pokušaju.

>> Imao više od 100 milijuna kuna, a umro kao beskućnik!

2. Pilula koja sprečava kompulzivnu kupovinu

Da, kompulzivna je kupovina ozbiljan poremećaj i čak ima i svoje ime. Zove se, naime, oniomanija. Pilula utječe na na glutamat, kemikaliju u mozgu za koju se vjeruje da je odgovorna za opsesivno-kompulzivne poremećaje. Mnogi zdravstveni stručnjaci vjeruju da je i kompulzivna kupovina vrsta OKP-a te su na principu liječenja OKP-a razvili i pilulu za liječenje manije kupovanja. I doista djeluje.

1. Lijek protiv rasizma

Znanstvenici sa sveučilišta Oxford otkrili su da se mogu boriti protiv rasizma i to lijekom koji već postoji i koristi se za liječenje tjeskobe. Znanstvenici su ispitanicima koji su se izjašnjavali kao rasisti dali propranolol. Nakon uzimanja lijeka, dokazano je smanjenje rasizma na podsvjesnoj razini. Britanski znanstvenici vjeruju da je to zbog toga što lijek utječe i na dijelove mozga odgovorne za strah i emocije. Jedina prepreka u masovnoj distribuciji lijeka jest etika, odnosno, nemogućnost dokazivanja je li tko i u kolikoj mjeri rasist.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene