Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jako nezdravo, a opet...

3 razloga zašto ne bi smjele nositi visoke potpetice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žene su svjesne boli koje im zadaju visoke potpetice, kao i posljedice te boli, ali unatoč tome ih nose.

Dugoročno nošenje visokih peta može izazvati strukturne promjene i izobličenosti stopala. Mnoge žene ipak ne znaju koliko su opasne potpetice i koje su sve posljedice nošnja štikli, piše Foot Health.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zanimljiva funkcija Ona je otkrila tajnu moć štikle Slika nije dostupna Nosio ih cijeli dan Želio dokazati da su žene slabiji spol, pa ubrzo požalio

Stopala su savitljive strukture, a neprimjerene cipele mogu ih deformirati. Tri najučestalija problema koja se javljaju nakon dugoročnog nošenja štikli su:

1. Čukalj

Čukalj je nenormalna, koštana izraslina koja se stvara na zglobu kod početka nožnog palca. Ovaj zglobnožnog palca postaje proširen, prisiljavajući da se palac gužva s drugim prstima. To stvara pritisak na vaš palčani zglob, gurajući ga prema van izvan normalnog profila stopala, što rezultira s boli.

2. Čekićasti prst

Čekićasti prst vrlo je česta ozljeda pri kojoj dolazi do otrgnuća hvatišta tetive ispružača prsta na posljednjem članku prsta, pri čemu može doći i do otrgnuća manjeg ili većeg komadića kosti na samom hvatištu tetive.

3. Haglundova peta

Haglundova peta je upala mekih struktura na mjestu pripoja ahilove tetive na petnu kost, a može doći i do stvaranja koštane nadgradnje kao rezultat dugotrajnog pritiska i trenja tvrde obuće stražnje strane i remenica cipela s visokim petama. Ukoliko se upala ne liječi i dođe do stvaranja koštane nadgradnje, deformitet se mora odstraniti operativnim zahvatom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene