Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova radikalna teorija

Trenutak kad je Zemlju razorila eksplozija jačine 40 milijardi A-bombi je i trenutak rođenja Mjeseca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mjesec je Zemljin jedini prirodni satelit, a njegovo formiranje još je uvijek uvelike nepoznanica za astronome i znanost.

Iako postoji više teorija koje pokušavaju objasniti kako je Mjesec nastao, nedavno se pojavila i nova, radikalna teorija nizozemskog astronoma Wima van Westrenena u kojoj on tvrdi kako je Zemlja prije 4,5 milijardi godina eksplodirala te da se na taj način 'rodio' Mjesec.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sunčev sustav 50 POSTO BLIŽI OTKRIĆU Francuski astronomi prepolovili područje potrage za devetim planetom Slika nije dostupna Sunčev sustav PRONAĐENI TRAGOVI DEVETOG PLANETA Veličine je Neptuna i za rotaciju oko Sunca mu treba i do 20.000 godina

>> Znanstvenici: Mjesec potječe od Zemlje!?

Naravno takva eksplozija morala bi biti kozmičkih proporcija, a Westrenen upravo i sugerira takvo što - eksploziju ekvivalentnu detonaciji 40 milijardi atomskih bombi! Neki od znanstvenika slažu se s idejom da je nuklearna eksplozija jedina stvar koja bi mogla proizvesti dovoljno energije u kratko vrijeme da se iz dijela Zemlje formira Mjesec.

Analiza kamenja

Westrenen, inače znanstvenik sa Sveučilišta VU u Amsterdamu, nezadovoljan dosadašnjim teorijama o postanku Mjeseca, za koje smatra da su pune manjkavosti, razvio je teoriju nuklearne eksplozije, a kao dobar indikator da je Mjesec potekao upravo od dijela Zemlje, on navodi usporednu analizu kamenja s Mjeseca i Zemlje, koja je napravljena prošle godine i u kojoj su pronađene iste razine izotopa kisika, silicija i kalija u oba primjerka.

Uzevši to u obzir, Westrenen je izračunao koliko bi energije bilo potrebno da se masa veličine Mjeseca odvoji od Zemlje i došao do brojke od 40 milijardi eksplozija nuklearnih bombi, veličine one koja je bačena na Hirošimu, krajem Drugog svjetskog rata, prenosi New Scientist.

Zemlja kao ogroman nuklearni reaktor

Sama ideja da je Zemljina jezgra zapravo jedan ogromni nuklearni reaktor prisutna je već nekih šezdesetak godina, a postoje i dokazi o znatno manjim fosilnim reaktorima, promjera 10-ak metara u Zapadnoj Africi i koji su bili aktivni prije 10 milijardi godina.

Znanstvenici su pretpostavili kako su teški elementi, poput urana i plutonija u teškom kamenju, potonuli duboko u Zemlju, nakon što je formirana te se nakupili u vanjskom dijelu njezine jezgre, gdje su formirali ogromne tekuće spremnike radioaktivnog materijala. Readioaktivni materijal u kamenju proizveo je čitav niz malih nuklearnih reakcija, koje su u komebinaciji s dovoljno goriva proizvele katastrofalnu eksploziju, ili barem tako tvrdi nizozemski znanstvenik.

Višak energije

Isto tako, ta teorija o Zemljinom unutarnjem nuklearnom reaktoru možda i objašnjava zašto naš planet daje više energije nego što je prima od Sunca.

Ipak, stručnjaci i šira znanstvena zajednica trebat će više od navedenog da bi prihvatila takvu teoriju kao moguću.

Jedna od već postojećih teorija postanka Mjeseca kaže da je Mjesec nastao prije nekih 4,5 milijardi godina, nakon udara nebeskog tijela veličine Marsa (nazvanog Theia). Prilikom udara, izbačena je velika količina materijala u Zemljinu orbitu, koja je oblikovala Mjesec. To je ujedno i najšire prihvaćena teorija postanka Mjeseca.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene