453395
453395
453395
453395
453395

PLUTON JE DOBIO BRATA Otkriven novi patuljasti planet na rubu Sunčevog sustava

  • , 12.10.2016., 22:47
  • Autor:
  • komentara

Astronomi Sveučilišta Michigan pronašli su novi patuljasti planet na rubu Sunčevog sustava. Njegov "maštoviti" naziv je 2014 UZ224 i on je najudaljeniji objekt od Sunca u Sunčevom sustavu dosad pronađen.

 
 
 
 
Sunčev sustav (Ilustracija: NASA)
Sunčev sustav (Ilustracija: NASA)

2014 UZ224 su otkrili astronom David Gerdes i njegov tim. Gerdes je uređaj nazvan kamera tamne energije (Dark Energy Camera), koju se koristi i za pronalazak udaljenih galaksija.

Još 2014. godine Gerdes je dao zadatak skupini studenata da koristećifotografije s te kamere pokušaju pronaći najudaljenije objekte u Sunčevom sustavu, prenosi Popular Mechanics. U osnovi, studenti su promatranjem fotografije istog područja u Sunčevom sustavu, koje je snimano nekoliko tjedana zaredom, uočili objekte koji se pomiču nasuprot statične pozadine udaljenih galaksija.

2014 UZ224 je uočen kao jedina pomična točka u takvom mozaiku glalaktičke pozadine. Vrti se oko Sunca na prosječnoj udaljenosti od 13.76 milijardi kilometara udaljenosti, što je udaljenost dvostruko veća od Sunca nego ona patuljastog planeta Plutona.

Novootkrivenom patuljku, potrebno preko tisuću godina da napravi krug oko Sunca, odnosno, njegova godina traje preko tisuću zemaljskih.

Pronalazak tog patuljastog planeta mogao bi uvelike pomoći astronomima i u pronalasku misterioznog "devetog planeta" u Sunčevom sustavu, za koji s evjeruje da se isto nalazi u orbiti oko Sunca iza Plutona.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se