446549
446549
446549
446549
446549

Astronomi u čudu: Nitko ne zna objasniti misteriozan objekt u našem Sunčevom sustavu

  • , 14.08.2016., 12:32
  • Autor:
  • komentara

Trans-neptunski objekt dobio je nadimak Niku.

 
 
 
 
Niku se nalazi iza Neptuna u Sunčevom sustavu (Ilustracija: Guliver/Thinkstock)
Niku se nalazi iza Neptuna u Sunčevom sustavu (Ilustracija: Guliver/Thinkstock)

Misteriozan objekt koji se nalazi izvan orbite Neptuna se čudno ponaša - krši uobičajena pravila orbite što znanstvenici ne mogu objasniti. Trans-neptunski objekt dobio je nadimak Niku, što na kineskom znači - buntovan.

'Nadam se da ste svi vezali pojaseve jer je naš Sunčev sustav upravo postao puno čudniji', napisala je na twitteru Michele Bannister, astronomkinja na Sveučilištu Queens u Belfastu. 

Referirala se na otkriće trans-neptunskog objekta (TNO), nečega što se nalazi iza Neptuna u Sunčevom sustavu. 160.000 puta je bljeđi od Neptuna, no znanstvenici su ga ipak uspjeli opservirati 22 puta. Prema procjenama taj 'ledeni svijet' vjerojatno ima manje od 200 kilometara u promjeru. Trenutno se nalazi iznad ravnine Sunčevog sustava i svakim danom sve više se kreće prema gore i 'unazad' oko Sunca. Upravo to i je ono što je čudn, piše New Scientist

'Kada uzmete u obzir činjenicu da Niku kruži oko Sunca u smjeru suprotnom od gotovo svega ostalog u Sunčevom sustavu nije teško zaključiti zašto je Niku dobio to ime'.

Jedna od teorija je da na Nika gravitacija nekog velikog objekta utječe. Postoje i druge teorije, poput skrivene Super Zemlje poznate kao Deveti planet ili Nemesis, nikad viđena smeđa 'sestra' našeg Sunca ili pak nepoznati patuljak u Kuiperovom pojasu. I sve su 'problematične' kada se pokušava objasniti putanju Nika.

Astronomi su zaključili da je 'mehanizam koji uzrokuje i održava njegovu ravninu je još nepoznat'. Čini se moguće da je sudar mogao poslati Nika u neku njegovu orbitu ili da je TNO 'zarobljen' s drugog dijela galaksije kada je prošao dovoljno blizu Suncu. No, još se ne zna bi li neka od ovih teorija mogla objasniti njegovo 'ponašanje'.

'Prekrasno je što je to tako zbunjujuće. Veselim se što će sve reći teorijski analitičari kada se dočepaju ovoga', kazala je Bannister.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se