Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bit će to spektakl

Svjetliji od punog Mjeseca: Ovaj komet pamtit ćete do kraja života!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trenutno se na noćnom nebu može vidjeti samo kao slabo svjetleća točkica i uz pomoć teleskopa, no svjetski astronomi s velikim iščekivanjem prate njegovu putanju. Do kraja godine, čitav svijet će znati za njega - komet Ison.

Komet Ison mogao bi privući milijunski auditorij diljem svijeta u noć, samo kako bi posvjedočili jedan od najsvjetlijih kometa u posljednjih nekoliko ljudskih generacija na Zemlji. Astronomi tvrde da će biti svjetliji i od punog Mjeseca u određenim trenucima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sljedeći je misteriozni "deveti planet"? PLUTON JE DOBIO BRATA Otkriven novi patuljasti planet na rubu Sunčevog sustava Slika nije dostupna Nazvali ga Niku Astronomi u čudu: Nitko ne zna objasniti misteriozan objekt u našem Sunčevom sustavu

>> Evo zašto NASA otkriće ovog asteroida smatra velikim dostignućem

Pronađen je tek kao mrlja na elektronskoj snimci noćnog neba, koju je snimio teleskop opservatorija Kislovodsk u Rusiji, u sklopu projekta potrage za kometima i asteroidima na noćnom nebu.

Astronomski 'Vau!'

Astronomi Vitalij Nevski i Artijom Novičonok prvi su identificirali taj komet i nazvali ga Ison. pretraga baze podataka pokazala je kako se nalazio i na prijašnjim snimkama, koje su napravili drugi teleskopi, unazad sve do kraja 2011. godine, prenosi The Independent.

Analizom podataka iz navedene baze, astronomi su uspjeli izračunati njegovu putanju, a rezultat ih je zapanjio.

Orbita od koje se vrti u glavi

Kometu Isonu trebali su milijuni godina da dođe u naše susjedstvo iz takozvanog Oort oblaka, kojeg čine bilijuni komada kamenja i leda, odnosno ostaci iz perioda rađanja planeta u Sunčevom sustavu.

Njegova orbita vremenski je duža od jedne svjetlosne godine, što predstavlja četvrtinu udaljenosti do najbliže zvijezde. Taj komet možda čini svoj prvi i jedini posjet unutarnjem dijelu Sunčevog sustava ikad. Njegov okoliš dosad je bio hladan, smrznut i nepromjenjiv, ali kako se približava Suncu, Ison se zagrijava i postaje sve topliji.

Skok od 32 kilometra

Isonova površina vrlo je tamna, tamnija od asfalta. Ima maleno tijelo od svega nekoliko desetaka kilometara promjera te vrlo slabu gravitaciju. Primjerice, da stojite na njemu, mogli biste skočiti 32 kilometra u svemir, nakon čega bi bilo potrebno tjedan dana da doskočite na njega.

Isto tako, mogli biste hodati po ekvatoru, kleknuti i napraviti ledenu grudu, baciti je u suprotnom smjeru od smjera rotacije kometa i promatrati kako visi nepomično u svemiru ispred vas.

Zabilježite kasni studeni u kalendar

Kad će ga moći i običan čovjek vidjeti, zacijelo se pitate? Do listopada će Ison proći pored Marsa i počet će se led na njemu otapati od naglog povećanja temperature te će se polako početi formirati njegov rep.

Do kasno u studenom mjesecu, moći će ga se na noćnom nebu promatrati golim ljudskim okom, odmah po zalasku sunca i u istom smjeru u kojem je zašlo Sunce.

'High five' sa Suncem

Nakon toga će vrlo brzo obići Sunce na daljini od svega 3,2 milijuna kilometara od naše zvijezde, što je daleko bliže od orbite bilo kojeg planeta oko nje, te će ponovno biti vidljiv na noćnom nebu, krećući se u smjeru zvijezde sjevernjače.

Tako će ostati vidljiv golom ljudskom oku mjesecima, što pamti malo koja generacija. Stoga, promatrajte nebo nakon zalaska sunca u studenom za prve tragove Isona, kometa kojeg ćete zasigurno zapamtiti do kraja života.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene