Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nećemo ih razumjeti

Stručnjaci tvrde: Evo kakvi će biti prvi izvanzemaljci koje ćemo sresti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kad se priča ili mašta o eventualnom prvom kontaktu s izvanzemaljcima, gotovo u pravilu se uvijek zamišljeju neki već dobro poznati stereotipi, poput sivih stvorenja, velikih glava i očiju, malih usana, krhkih tijela i naravno superiorne inteligencije. Prema nekim stručnjacima, pravi kontakt mogao bi biti posve drugačiji.

NASA-in direktor SETI programa, Seth Shostak i filozofkinja Susan Schneider vide kontakt s izvanzemaljcima na posve drugačiji način - tvrde, ako do njega dođe, bit će to kontakt sa ultra sofisticiranom umjetnom inteligencijom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KRAJ JOŠ JEDNE TEORIJE Znanstvenik s Floride otkrio porijeklo 'izvanzemaljskog' Wow! signala Slika nije dostupna Znanstvenici otkrivaju Gotovo 9 milijardi zvijezda u našoj galaksiji ima planete poput Zemlje

'Ne kažem da ćemo nabasati na procesore IBM-a u svemiru. Po svemu sudeći, ta će inteligencija biti sofisticirana toliko puno da je ljudi jednostavno neće moći shvatiti. Tu postoji jasna razlika između samo 'umjetne inteligencije'', ističe Schneider, a prenosi io9.com.

'Sve oko njihovih spoznaja - kako njihovi mozgovi primaju i obrađuju informacije, što su im ciljevi i poticaji - moglo bi se uvelike razlikovati od nas. Astrobiolozi bi trebali početi razmišljati oko mogućnosti bitno različitih spoznajnih modaliteta', dodaje Schneider.

VIDEO Potkopali teorije zavjere: Izvanzemaljci ipak NE napadaju!

Shostak smatra da desetine astronoma vjerojatno uz kavu pričaju o tome da ako i uhvate izvanzemaljski signal, da će on biti plod umjetnog života.

'Čim neka civilizacija izumi radio, oni su unutar 50 godina od izuma računala, a tad ih vjerojatno još dijeli nekih 50 godina od izuma umjetne inteligencije', zaključuuje Shostak.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene