Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KRAJ JOŠ JEDNE TEORIJE

Znanstvenik s Floride otkrio porijeklo 'izvanzemaljskog' Wow! signala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čitava generacija lovaca na izvanzemaljce i izvanzemaljske signale rođena je nakon 15. kolovoza 1977. godine i otkrića signala iz svemira, kojeg se popularno zove "Wow!" signal. Izvor misterioznog signala nikad nije otkriven, a sad jedan znanstvenik tvrdi na je na tragu rješenja tog misterija, koji je zbunjivao znanstvenike punih 40 godina.

Sat vremena prije ponoći, 15. kolovoza 1977. godine, astronom Jerry R. Ehman, kojije radio na projektu SETI-ja koristeći teleskop "Big Ear", američkog državnog sveučilišta Ohio, uočio je vrlo jak signal koji je dolazio iz sazvježđa Strijelca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gdje su onda? NOVA STUDIJA Izvanzemaljce tražimo na krivom mjestu Slika nije dostupna 'Lovac na NLO' tvrdi 'Ovo područje na Marsu je jako čudno. Jako podsjeća na Stonehenge'

Sekvenca signala trajala je 72 sekunde i nakon toga više nikad nije bio zabilježen. Signal je dobio ime "Wow!" upravo po Ehmanu, koji je istu riječ crvenom olovkom napsiao pored niza brojki i slova (6EQUJ5), koje su označavale da je teleskop uhvatio i snimio signal 30 puta jači od uobičajenog pozadinskog šuma u svemiru.

Četiri desetljeća se vjeruje da su signal poslali izvanzemaljci, jer znanstvenici nisu mogli pronaći drugo objašnjenje za neki prirodni fenomen. Sve dosad.

Posebna, zaštićena frekvencija

Wow! signal zabilježen je na vrlo posebnoj frekvenciji od 1420 Mhz, valne dužine od 21 centimetar i koja je jedna od glavnih frekvencija na kojoj najčešći element u svemiru, atom vodika, upija i odašilje energiju. Ta je frekvencija, dnosno emitiranje na njoj sa Zemlje, i zakonom zabranjeno, tako da je bilo kakav umjetni izvor već u startu bio isključen kao objašnjenje.

'Iz vedra neba...'

No, Antonio Paris profesor astronomije sa Sveučilišta St. Petersburg na Floridi, tvrdi da je na tragu rješenja tog misterija. On je oko tog signala intenzivno počeo razmišljati od ljeta 2015., a onda je, vozeći auto ispod podvožnjaka jedan dan, doživio "prosvjetljenje".

"Iz vedra neba, gledao sam kamion kako prolazi nadvožnjakom dok sam prolazio ispod. Sinulo mi je da je to mogao biti objekt koji je prošao iznad nas (Zemlje), baš kao taj kamion; kamion kojeg više nikad nećemo vidjeti. Mogao je to biti komet ili asteroid koji je prošao iznad nas prije svih tih silnih godina", rekao je Paris za Tampa Tribune.

'Krivci' pronađeni u arhivima NASA-e

Nije gubio vrijeme, već je "vruću" ideju odmah krenuo istraživati po NASA-inom arhivu da bi pronašao upravo ono što je i tražio.

"Pronašli smo dva krivca, koji su bili tamo na izvoru signala. Bili su tamo na isti datum, isto vrijeme i u susjedstvu odakle je signal otkriven. Tražili smo odgovore na taj misterij i ovo je možda to", rekao je Paris.

Svoje otkriće Paris je zajedno s kolegom Evanom Daviesom napisao u članku objavljenom u znanstvenom časopisu Akademije znanosti u Washingtonu, a ono najbitnije jest, da ne treba čekati dugo da bi se njegova teroija provjerila, pred globalnom javnosti i u stvarnom vremenu.

Povratak na mjesto 'zločina'

Naime, dva kometa za koje on vjeruje da su proizveli Wow! signal, vratit će se u prelet pored Zemlje 2017. i 2018. godine, no ne zajedno, već odvojeno, što bi mogao biti problem, ali istovremeno i dokaz njegove teorije.

Riječ je o kometima 266P/Christensen, koji bi trebao preletjeti 2017. te P/2008 Y2 (Gibbs), koji bi trebao preletjeti godinu dana kasnije pored zemlje. Neće to biti replika uvjeta iz kolovoza 1977. godine, ali će biti moguće promatrati podatke koje će slati u realnom vremenu te vidjeti podudaraju li se njihovi signali s onim što je "Big Ear" snimio prije 40 godina, u ključnim parametrima.

"Idući put kad će ti kometi zajedno prohujati pored Zemlje će biti tek za 600 godina. Imam osjećaj da je to bio prirodni fenomen", zaključuje Paris.

Tvrdi da se većina astronomske zajednice slaže s njegovom teorijom, ističući da su svi uzbuđeni zbog toga i da jedva čekaju 2017. i 2018. da dođu.

Otkriće za Nobela?

Ipak, nisu baš svi sretni. U SETI-ju, recimo, nisu sretni, a pogotovo nisu sretni teoretičari zavjere. Njima riječi "prirodni fenomen" u prijevodu znače rušenje snova ili gubitak posla.

Paul Shuch, izvršni direktor SETI-ja ili Dr. SETI, na prvu loptu nije impresioniran Parisovim otkrićem. "Prvi put čujem za to. Zasad je to samo na razini pretpostavke", rekao je.

Ipak, Shuch je dodao da ako se ta teorija potvrdi, onda je paris definitivno zavrijedio Nobelovu nagradu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene