Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sretan rođendan iPhone!

Pet godina telefona koji je promijenio tržište

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
iPhone se na tržištu pojavio 29. lipnja 2007. i u pet godina donio velike promjene na tržištu pametnih telefona

Na današnji dan prije pet godina počela je prodaja Appleova iPhonea, mobilnog uređaja koji je u potpunosti promijenio tržište pametnih telefona. Situacija na mobilnom tržištu tada je izgledala u potpunosti drugačija – Android nije postojao, glavnu riječ vodile su kompanije poput Nokije i Research In Motiona, a većina mobilnih i pametnih telefona imala je hardverske tipkovnice i nisu imali ekrane osjetljive na dodir.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Postojao je 'iPhone prije iPhonea' Ove stvari NISTE znali o iPhoneu! Slika nije dostupna Jeftina kopija punjača iPhone joj EKSPLODIRAO u ruci: Umalo izgubila vid!

Steve Jobs nazvao je iPhone magičnim uređajem koji je uskoro dobio pravu vojsku obožavatelja koja je danas spremna čekati danima (i noćima) ispred trgovina kako bi se prvi dokopali novog modela Appleova telefona – histerija za iPhoneom nije zaobišla niti Hrvatsku te dolazak novih modela prate i redovi ispred trgovina naših mobilnih operatera.

Gradi se najveća tvornica na svijetu za proizvodnju iPhonea 5!

iPhone je odmah imao velik utjecaj na tržište te su, prvih godinu-dvije nakon njegova izlaska, za svaki napredniji model smartphonea novinari i analitičari govorili da bi to mogao biti 'iPhone killer', no niti jedan telefon još nije uspio doseći popularnost koju ima Appleov uređaj.

Kolika je popularnost i utjecaj ovog telefona najbolje nam govori podatak da je iPhone 4S trenutno najprodavaniji smartphone na tržištu te je Apple na krilima prodaje iPhonea u jednom trenutku prošle godine zauzeo prvo mjesto na tržištu pametnih telefona, ispred Nokije i Samsunga.

Prema podacima koje je objavila analitička kompanija Startegy Analytics, Apple je od 2007 do sada isporučio 250 milijuna iPhonea te su od prodaje ovog telefona zaradili čak 150 milijardi dolara i iPhone je jedan od glavnih razloga zbog kojih je Apple jedna od najvrjednijih svjetskih kompanija proteklih godina.

iPhone je u potpunosti promijenio mobilnu industriju

Na CNN-u kažu da je Appleov iPhone donio nekoliko značajnih promjena na tržište mobilnih telefona, a jedna od najvažnijih jest novi način interakcije s računalima – putem ekrana osjetljivog na dodir, umjesto dotadašnjeg uobičajenog načina navigacije i pisanja korištenjem tipki na mobitelu i hardverske tipkovnice.

S iPhoneom 4S predstavili su i Siri, glasovnog asistenta putem kojeg korisnici mogu diktirati tekst iPhoneu i upravljati dijelom njegovih funkcija glasom te će ova opcija postati sve popularnija u budućnosti.

Druga velika novost koju je Apple predstavio s iPhoneom jest online trgovina aplikacijama – App Store pokrenut je 2008. godine te je korisnicima na jednom mjestu omogućio pretragu i jednostavno skidanje/kupovanje aplikacija koja se bile u potpunosti prilagođene za iPhone. App Store pokazao se velikim uspjehom za Apple, njihove korisnike i programere aplikacija te su svoje trgovine aplikacijama uskoro predstavile i druge mobilne kompanije (Google, Nokia, RIM, Microsoft).

Ovo je iPhone koji je već srušio rekord!

Trend trgovina aplikacijama koji je pokrenut s iPhoneom proširio se i na druga tržišta pa tako imamo app store za Macove i Windows 8 računala, a aplikacije postaju sve popularnije i na pametnim televizorima. Na CNN-u kažu da je Apple sa svojom trgovinom aplikacija stvorio 'novu mini ekonomiju' jer su do sada programerima isplatili više od pet milijardi dolara.

Još jedna od stvari za koju je Apple zaslužan jest cjelodnevni mobilni pristup internetu – za što će mnogi reći da i nije tako dobra stvar jer su mnogi postali 'ovisni' o iPhoenu i internetu te je zbog te stalne dostupnosti sve tanja granica između poslovnog i privatnog vremena. No, stalni pristup internetu omogućio nam je i drugačiji i besplatan način komunikacije (npr. putem aplikacija poput Vibera i Skypea) te su nam 'sve' informacije svijeta uvijek dostupne – potrebno je samo izvaditi telefon i guglati za stvarima koje nas zanimaju.

Jedna od najvažnijih stvari na koju je Apple utjecao jest i oživljavanje mobilne industrije – možda je 'ubio' BlackBerryje, ali je zato pokrenuo trend nove generacije uređaja te je nakon iPhonea Google predstavio Android, a Microsoft novu verziju svog mobilnog operativnog sustava Windows Phone.

Do sada je Apple predstavio pet modela iPhonea, a sada pripremaju iPhone 5 koji bi trebao donijeti najveće promjene od predstavljanja prvog modela 2007. godine (veći ekran, a možda i podrška za 4G LTE). Za očekivati je da će iPhone i dalje dominirati tržištem pametnih telefona – jedan od razloga jest i što je milijune korisnika 'vezao' uz svoj sustav aplikacija jer, nakon što su mnogi korisnici godinama trošili desetke, a možda i stotine dolara kupujući aplikacije za iPhone, sada ne žele promijeniti telefon i na taj način izgubiti sve te aplikacije koju su godinama plaćali.

Ipak, u Startegy Analyticsu kažu da Apple u budućnosti očekuju sve veći izazovi na mobilnom tržištu – prvenstveno misle na sve jaču konkurenciju (ponajviše od strane Samsuga i njegovih Galaxy S uređaja), a sve nezadovoljniji su i mobilni operateri zbog velikih subvencija koje daju pri prodaji iPhonea. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene