Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U samo četiri godine iPhone pokorio tržište

Apple prestigao Nokiju i postao najveći proizvođač pametnih telefona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Apple je u drugom kvartalu prodao više od 20 milijuna iPhonea, Samsung oko 19,5 milijuna, a Nokia 16,7 milijuna pametnih telefona

Nokia je objavila financijske rezultate za drugi ovogodišnji kvartal koji je završio 30. lipnja i u kojem je zabilježen pad prihoda i smanjena prodaja 'običnih' i pametnih telefona u odnosu na prethodni kvartal, tj. u odnosu na isto tromjesečno razdoblje prije godinu dana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stiže Meltemi? Nokia razvija operativni sustav za jeftinije telefone? Slika nije dostupna Korisnici tuže Microsoft Prati li Microsoft korisnike telefona?

Tako je zabilježen pad prodaje pametnih telefona od čak 31 posto u odnosu na prvi kvartal te ih je isporučeno 16,7 milijuna, dok je ta brojka tri mjeseca ranije iznosila 24,2 milijuna. Također, zabilježeno je i smanjenje isporuke klasičnih mobilnih telefona na globalnom tržištu od 15 posto te ih je isporučeno 71,8 milijuna.

S obzirom na informacije koje su stizale iz Nokije posljednjih mjeseci i koje su najavljivale pad prodaje telefona i prihoda, ovi rezultati nisu iznenađenje te pokazuju da još nema kraja problemima i krizi u koju je ova kompanija upala. Nokijin CEO Stephen Elop ipak vjeruje da su dugoročne prognoze dobre te da će do promjene doći predstavljanjem prvih uređaja koji rade na Microsoftovom mobilnom operativnom sustavu Windows Phone 7.

Glavni problem nekoć nedodirljive mobilne kompanije posljednjih godina bio je što se nije na vrijeme prilagodila promjenama na tržištu pametnih telefona – predugo su čekali s lansiranjem prvih uređaja s ekranima osjetljivim na dodir te nisu uspjeli dovoljno unaprijediti Symbian operativni sustav kako bi mogao konkurirati Appleovom iOS-u, odnosno Androidu.

Jedini izlaz bio je radikalan rez i potpuna promjena strategije što se napokon i dogodilo u veljači ove godine objavljivanjem suradnje s Microsoftom i odbacivanjem Symbiana u korist mobilnih Windowsa.

Krizu finskog velikana na najbolji je način iskoristio Apple koji na tržištu konkurira samo s jednim telefonom – iPhoneom te je u drugom kvartalu Jobseova kompanija prodala čak 20,3 milijuna telefona te prestigla Nokiju.

Iako još nema službenih prodajnih rezultata iz Samsunga, analitičari predviđaju da će prodaja smartphonea ove kompanije iznositi oko 19,5 milijuna u drugom tromjesečnom razdoblju, što znači da je Apple u samo četiri godine od predstavljanja svog telefona postao najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu.

Da situacija za konkurente bude još gora, glasine koji kruže u posljednje vrijeme kažu a da će ova kompanija uskoro predstaviti jeftiniji model iPhonea koji bi trebao biti dostupan i u prepaid ponudi, čime bi trebao dodatno povećati prodaju i svoj udio na tržištu.

Ipak, Nokiju još ne treba otpisati – iako je u velikoj krizi, a njen partner Microsoft sa svojim Windows Phoneom 7 ne stoji baš najbolje na tržištu pametnih telefona, predviđanja nekih analitičara govore kažu da će mobilni Windowsi sljedećih godina zauzeti osjetni dio smartphone tržišta, a vjerojatno će najveće zasluge za to pripasti baš Nokiji.  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene