Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nokia X

Ovo su prvi Nokijini telefoni koji rade na Androidu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glasine su se pokazale istinitima – Nokia je na Mobile World Congressu predstavila prve pametne telefone koji rade na Androidu

Nokia je godinama predvodila tržište mobilnih i pametnih telefona, no kako se krajem prošlog desetljeća nisu na vrijeme prilagodili novim trendovima i ekranima osjetljivim na dodir, korisnici su se okrenuli konkurentskim kompanijama poput Samsunga i Applea te je udio telefona finske kompanije konstantno padao. Ekipi u Nokiji bilo je jasno kako je vrijeme za velike promjene pa su tako kao novog izvršnog direktora doveli Stephena Elopa iz Microsofta koji je početkom 2011. najavio da Nokia odustaje od razvoja pametnih telefona koji rade na operativnom sustavu Symbian i okreće se Microsoftu i njihovom Windows Phoneu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ‘Microsoftov trojanski konj’ Nasljednik Gatesa i Ballmera: Je li ovo novi šef Microsofta? Slika nije dostupna VELIKA akvizicija Microsoft preuzima Nokijinu mobilnu diviziju za 7,2 milijarde dolara!

Ovo je prvi Nokijin telefon koji radi na Androidu!

Od tada su, osim telefona Asha namijenjenih pretežno tržištima u razvoju, glavni fokus Nokije Windows pametni telefoni, a suradnja ovih kompanija na kraju je završila Microsoftovim preuzimanjem Nokije. Krajem prošle godine na internetu su se pojavile prve glasine kako Nokia razvija pametni telefon koji radi na Androidu, a neki su novinari i IT analitičari vjerovali kako će, s obzirom na Microsoftovu akviziciju, na kraju odustati od Googleovog operativnog sustava i orijentirati se samo na Windows Phone.

Ipak, Nokia je nastavila s razvojem Android modela i jučer predstavila tri smartphonea koji rade na ovom operativom sustavu – Nokia X, X+ i XL. Ovi telefoni rade na modificiranoj verziji Androida (čije sučelje više podsjeća na Windows Phone nego na Android) koja je prilagođena korištenju s Microsoftovim servisima (Bing, Skype, One Drive), a ne Googleovim. Nokia X i X+ imaju ekrane dijagonale 4 inča rezolucije 800x480 piksela, rade na 1GHz procesorima, imaju stražnje kamere rezolucije 3MP i 512, odnosno 768MB RAM-a, dok model X+ ima i utor za microSD memorijske kartice, a Nokia XL ima još veći ekran dijagonale pet inča i kameru rezolucije 5MP.

Microsoft preuzima Nokijinu mobilnu diviziju za 7,2 milijarde dolara!

Na The Next Webu napominju da, iako su ovi telefoni bazirani na Androidu, oni nemaju podršku za Google Play te će se aplikacije za njih skidati s posebne Nokijine trgovine aplikacija i trgovina poput Yandexa. Ova tri modela na tržištu će se pojaviti u ožujku i travnju, a prodavat će se po cijenama od 89 (Nokia X), 99 (Nokia X+), odnosno 109 eura, za koliko će se moći kupiti model Nokia XL.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene