Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Planet i četiri zvijezde

Otkrivena dosad nezabilježena pojava u svemiru!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U okviru građanskog natječaja 'Planet hunters' neki su se doista pokazali kao pravi lovci na planete. Rezultat natječaja je otkriće planeta koji kruži oko 4 sunca.

Dva astronoma amatera otkrili su planet nalik na Neptun koji kruži oko 4 sunca. Prvo je to otkriće ovakve vrste i prvi četverostruki zvjezdani sustav ikad otkriven.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Daleki svemir NASA pronašla novi veliki planet iza Sunca? Slika nije dostupna Došao mu kraj FOTO: Zvijezda 'progutala' planet

Ovaj je planet udaljen 5.000 svjetlosnih godina od Zemlje, a kruži oko jednog para zvijezda zajedno s kojima čini formaciju s kojom kruži oko još jednog para zvijezda i to na udaljenosti od 1000 astronomskih jedinica (149.600.000.000 kilometara), piše io9.com.

>> Astronomi otkrili dijamantni planet!

Za otkriće planeta zaslužni su Kian Jek iz San Francisca i Robert Gagliano iz Cottonwooda koji su se prijavili na građanski znanstveni natječaj naziva 'Planet hunters' i pratili snimke NASA-ina teleskopa Kepplera. Njihovo su otkriće potvrdili i stručnjaci iz SAD-a i Velike Britanije a planet je prema imenu projekta nazvan PH1

Ono što astronomi još uvijek ne razumiju jest kako taj planet, koji je samo malo veći od Neptuna, može izdržati snažnu gravitacijsku silu koju nad njim imaju ova 4 sunca. 'Ovo je stvarno zbunjujuće', rekao je glavni astronom na projektu Chris Lintott sa Sveučilišta Oxford.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene