Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bogatstvo u svemiru

Astronomi otkrili dijamantni planet!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Astronomi su otkrili ogroman planet čiji je sastav gotovo u cijelosti od dijamanta i koja ima orbitu oko zvijezde vidljive golim okom.

Planet su astronomi nazvali 'Cancri 55 e' i dvostruko je veći od Zemlje te kruži oko zvijezde slične našem Suncu, na udaljenosti od 40 svjetlosnih godina, u sazviježđu Raka. Dijamantni planet, koji je otkrio američko-francuski istraživački tim, kreće se velikom brzinom tako da jedna godina na njemu traje tek 18 sati.

Pročitajte i ovo Plavi dijamant - 2 ISKOPAN U JUŽNOJ AFRICI Najveći i najskupocjeniji plavi dijamant na aukciji: Od procijenjene vrijednosti moglo bi vam se zavrtjeti u glavi Slika nije dostupna SJAJAN POPUT MLADOG MJESECA Meteor iznad Zadra uznemirio građane: Ne pripada niti jednom poznatom meteorskom roju

>> Planet idealan za život pronađen na 'samo' 22 svjetlosne godine od Zemlje

Novootkriveni planet ima dva puta veći radijus od Zemlje te osam puta veću masu, zbog daleko veće gustoće. Isto tako, planet je vrlo vruć, s površinskim temperaturama koje dostižu 1.648 stupnjeva Celzija. 'Površina planeta je prekrivena grafitom i dijamantom umjesto vodom i granitom', rekao je Nikku Madhusudhan, istraživač s Yalea, čija će studija biti objavljena u stručnom časopisu Astrophysical Journal Letters, prenosi AFP.

Prema studiji, najmanje jednu trećinu mase tog planeta čini dijamant, što je jednako tri Zemljine mase. Astronomi su i ranije pronalazili dijamantne planete, ali je ovo prvi put da su otkrili jedan koji ima orbitu oko zvijezde nalik našem Suncu te ga tako detaljno mogli proučiti.

'Ovo je naš prvi uvid u stjenoviti svijet koji ima fundamentalno drugačiji kemijski sastav od Zemlje', rekao je Madhusudhan. Ističe kako otkriće planeta bogatog ugljikom navodi na zaključak da se više ne može pretpostavljati kako udaljene stjenovite planete imaju kemijski sastav, unutrašnjost, atmosferu ili biologiju sličnu našem planetu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene