Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Daleki svemir

NASA pronašla novi veliki planet iza Sunca?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Podaci s NASA-ine letjelice uskoro bi mogli otkriti postoji li misteriozan planet iza Sunca, nazvan 'Tyche', za kojeg znanstvenici kažu da je veći od Jupitera.

U studenom 2010. znanstveni časopis Icarus objavio je dokument astrofizičara Johna Matesa i Daniela Whitmirea koji su govorili o postojanju misterioznog planeta većeg od Jupitera na periferiji našeg sunčanog sustava, u Oortovom oblaku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Planet i četiri zvijezde Otkrivena dosad nezabilježena pojava u svemiru! Slika nije dostupna Došao mu kraj FOTO: Zvijezda 'progutala' planet

NASA za misterioznim planetom traga pomoću WISE-a, koji je lansiran 2009. godine i koji je skenirao nebo infracrvenim valovima kojima je snimio više od 2,7 milijuna fotografija objekata u svemiru, od udaljenih galaksija do asteroida i kometa relativno blizu Zemlji.

WISE je nedavno završio svoju proširenu misiju te je do sada otkriveno mnogo nepoznatih stvari poput smneđeg patuljka (hladne zvijezde), 20 kometa, 134 objekta blizu Zemlji i više od 33.000 asteroida između Marsa i Jupitera.

Analiza podataka s WISE-a još uvijek traje, a preliminarmi rezultati podataka od prvih 14 dana bit će objavljeni uz travnju ove godine, a cjeloviti rezultati će biti poznati u ožujku 2012.

Zasada je prerano govoriti da li je WISE otkrio postojanje velikog objekta u Oortovom oblaku, a bit će potrebno nekoliko godina analiza da bi se utvrdilo je li WISE detektirao neki planet. 2012. godina, kada će biti poznate sve analize WISE-ovih podataka, bit će test za misterij o planetu 'Tych'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene