Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Došao mu kraj

FOTO: Zvijezda 'progutala' planet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svemirski teleskop Hubble prikupio je podatke kako zvijezda slična Suncu ‘jede’ obližnji planet.

Astronomi su znali da zvijezde mogu progutati planete u njihovoj orbiti, ali ovo je prvi put da je jedan takav događaj tako jasno zabilježen. Iako je planet bio predaleko od Hubblea da bi bio fotografiran, znanstvenici su stvorili njegovu sliku, temeljenu na analizama podataka koje prikupio teleskop. Otkriće je objavljeno u časopisu ‘The Astrophysical Journal Letters’.

Pročitajte i ovo Radovi u Karlovcu - 1 Zvijezda u problemima Zbog radova dovedeni su na prosjački štap: ''Egzistencija mi je dovedena ne do ruba, nego preko njega'' Radovi na aglomeraciji u karlovačkoj Zvijezdi - 1 Obnova iz pakla Žena upala u iskopanu rupu duboku tri metra, radove kao da izvodi tvrtka A je to, a neki su u suzama zvali gradonačelnika

Istraživači kažu da bi planet, naziva Wasp-12b, mogao imati još samo deset milijuna godina prije nego potpuno nestane. Toliko je blizu svoje zvijezde da orbitu okruži u vremenu jednog zemaljskog dana. ‘Vidimo veliki oblak materijala oko planeta kojeg će zarobiti zvijezda’, rekla je Carole Haswell s britanskog sveučilišta Open koja je vodila istraživački tim.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene