Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Senzorna fikcija

MIT razvio knjigu koja čitatelju omogućuje iskusiti emocije likova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici s američkog sveučilišta Massachusetts Institute of Technology razvili su knjigu sa senzorima koja promjenama temperature i svjetlosnim efektima oponaša iskustva i emocije likova.

Čitatelj uz knjigu dobija trake koje se omataju oko tijela kako bi oblikovale prsluk opremljen osjetilnim simulatorima, te sustavima kontrole tlaka i temperature. Knjiga prepoznaje na kojoj se stranici čitatelj nalazi i shodno tome mijenja ambijentalnu rasvjetu i vibracije kako bi "bolje odgovarale opisanom raspoloženju" i kako bi se čitatelju dočarala atmosfera knjige i iskustva fiktivnih protagonista.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nema misterija Fizičar s MIT-a tvrdi da je otkrio smisao života Slika nije dostupna Die Welt tvrdi 'Turska ima u Njemačkoj 6.000 agenata, provode 'nevjerojatno tajne aktivnosti''

Donesite koliko imate, uzmite koliko hoćete!

"Promjene emocionalnih ili tjelesnih stanja likova odašilju diskretne signale do prsluka koji izazivaju promjene brzine otkucaja srca, mijenjaju tlak u zračnim vrećicama ili pak stvaraju lokalizirane fluktuacije temperature", ističu Felix Heibeck, Alexis Hope i Julie Legault koji su razvili projekt u medijskom laboratoriju MIT-a, nazvavši ga "senzorna fikcija", piše Guardian.

"Senzorna fikcija predstavlja novi način doživljavanja i stvaranja priča", tvrde.

"Tradicionalno, književnost stvara i potiče emocije i empatiju pomoću riječi i slika. Korištenjem kombinacije umreženih senzora i osjetilnih simulatora, senzorna fikcija autoru pruža nove mogućnosti osmišljavanja zapleta, raspoloženja i emocija, istodobno ostavljajući prostora i mašti čitatelja. Ti alati mogu se iskoristiti za stvaranje sveobuhvatnog iskustva prilagođenog čitatelju", dodaju znanstvenici. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene