452283
452283
452283
452283
452283

Fizičar s MIT-a tvrdi da je otkrio smisao života

  • , 04.10.2016., 07:52
  • Autor:
  • komentara

Život nije toliko misteriozan koliko mislimo, tvrdi fizičar s MIT-a koji je sve objasnio u okvirima fizike.

 
 
 
 
Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Jeremy England, fizičar s MIT-a, tvrdi da život nije toliko misteriozan koliko mislimo, unatoč tome što je vjerojatno da je izveden iz nežive tvari. U novom dokumentu, on objašnjava kako jednostavni fizički zakoni čine složeni život više vjerojatnijim nego nevjerojatnijim. Drugim riječima, bilo bi više iznenađujuće da nema života u svemiru nego planet pun života kao što je Zemlja.

Što sve tvari imaju zajedničko? Svi apsorbiramo i raspršujemo energiju. Dok kamen apsorbira malu količinu energije prije otpuštanja onoga što ne koristi natrag u svemir, život upija više energije i otpušta manje. To čini život boljim za redistribuciju energije i proces konvertiranja i trošenja (raspršivanja) energije je jednostavno fundamentalna karakteristika za svemir, piše Big Think.

Prema Englandu, drugi zakon termodinamike životu daje značenje. Prema tom zakonu entropija, odnosno raspadanje stalno se povećava. Zamislite vruću šalicu kave koja se nalazi u prostoriji sobne temperature. U nekom će trenutku i šalica kave poprimiti sobnu temperaturu i tako ostati – njezina energija se rasula. Sada zamislite molekule koje plivaju u toplom praiskonskom oceanu. England tvrdi da će se tvar polagano, ali neizbježno reorganizirati u oblike koji bolje troše toplu energiju oceana.

Snaga Englandove teorije jest u tome da ona daje uvid u fizičke temelje Darwinove teorije evolucije i pomaže u objašnjavanju nekih evolucijskih tendencija koje sama evolucija ne može objasniti. Prilagodbe koje očito ne koriste vrstama u smislu preživljavanja tako se mogu objasniti ovom teorijom: ''Razlog zbog kojeg organizam pokazuje karakteristike X više nego Y ne moraju biti zato jer je X u boljoj formi od Y, već zato što fizička ograničenja čine jednostavnijim za X da se razvije nego za Y''.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se