Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iza virusa stoji SAD?

Cyber ratovi: Pronađeni novi virusi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sigurnosne kompanije pronašle su dokaze o postojanu tri nova virusa koja su vjerojatno razvili Amerikanci i koji napadaju računala na Bliskom istoku

Iako to u SAD-u ne žele potvrditi, mnogi su sigurnosni stručnjaci i novinari optužili upravo američku i izraelsku vojsku za razvoj dva najkompleksnija i najopasnija računalna virusa s kojima su do sada napadnuti Iran i zemlje na Bliskom Istoku – Stuxnet i Flame.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Traže tisuće zaposlenika Pentagon zapošljava hakere i priprema se za cyber rat! Slika nije dostupna Samo dio veće operacije? Nove teške optužbe protiv SAD-a i Izraela: Oni su razvili virus Flame!

Nove teške optužbe protiv SAD-a i Izraela: Oni su razvili virus Flame!

Čini se da ovo nisu jedini virusi koje je za cyber ratove i špijunažu razvila američka vojska te su, kako prenose u Reutersu, sigurnosne kompanije Symantec i Kaspersky Lab upozorile da su pronašli nove ključne dokaze o postojanju još tri opasna virusa iza kojih najvjerojatnije stoje tvorci virusa Flame. Symantec i Kaspersky trenutno nemaju puno informacija o novim virusima, no sigurni su da jedan trenutno operira po zemljama Bliskog istoka i po Iranu, iako ne znaju koja je njegova konkretna uloga.

Dokaze o novim virusima otkrili su analizirajući virus Flame i softver koji se koristi za komunikaciju servera s računalima zaraženim Flameom – taj je softver maskiran kao program za upravljanjem sadržaja na internetskim stranicama tako da je teško otkriti njegovu pravu ulogu. Ove su sigurnosne kompanije pronašle da ovaj softver, osim s Flameom komunicira s još tri vrste malicioznog softvera kodnih imena SP, SPE i IP.

Niti u Kasperskom niti u Symantecu ne znaju točno što oni predstavljaju, no vjeruju da je riječ o novim špijunskim alatima ili cyber oružju odvojenom od Flamea ili o novim varijacijama Flamea.

Vlade u strahu zbog virusa koji prikuplja podatke za budući napad

Vikram Thakur iz Symanteca novinarima Reutersa rekao je kako znaju da ti novi virusi postoje, no još nisu pronašli način na koji bi detaljnije istražili što konkretno rade i tko stoji iza njih.

Po svemu što su u Symantecu do sada otkrili, čini se da iza ovih virusa stoje vlada i vojska neke države, odnosno obavještajne agencije, a s obzirom na dosadašnje iskustvo i ranije cyber napade i špijunaže – na Reutersu kažu da su iz povjerljivih izvora saznali da iza Stuxneta i Flamea stoji SAD, sve upućuje na to da je ovo novo američko djelo.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene