Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispovijest preživjele

Život žena u Islamskoj državi: Ispiru im mozak i imaju samo jedan cilj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije nego je sa svoje djece pobjegla iz Mosula, 32-godišnja Aysha pohađala je tečaj.

Nakon što je Islamska država izdala fetvu govoreći da se žena uvijek treba pokoravati mužu, pa čak i postati bombaš samoubojica, 32-godišnja majka dvoje djece, Aysha, odlučila je pobjeći iz doma u Mosulu.

Pročitajte i ovo Nuspojave ibuprofena Opasne nuspojave UZNEMIRUJUĆE Uzela lijek koji Hrvati obožavaju i proživjela pakao: "Ovakvi slučajevi su rijetki, ali.." Ilustracija Česta meta Projektili eksplodirali pored američkog veleposlanstva u Zelenoj zoni: Nitko još nije preuzeo odgovornost za napad

Sjeća se da je njezin suprug nije direktno pitao da postane bombaš samoubojica, ali je postupno počeo govoriti o tome. U jednom trenutku zatražio je od nje da pohađa novi tečaj na kojem su govorili o tome kako muslimanka može podržavati muslimansko društvo svojom dušom i tijelom.

Tečaj je s još mnogo drugih žena pohađala dva dana, a za Independent je rekla kako se radilo o svojevrsnom ispiranju mozga i učenju žena da žrtvuju jeftine svjetovne stvari za pobjedu plemenitijih stvari.

ISIS traga za 16-godišnjim blizankama: 'Bez sumnje im prijeti smaknuće!'

Učenja nisu djelovala na Ayshu kako se to očekivalo, a ona je cijelo vrijeme razmišljala kako spasiti djecu iz situacije u kojoj su se našli.

Treći dan tečaja pretvarala se da je bolesna i tvrdila da njezin sin ima gripu i da on mora ostati kod kuće. No, 3. travnja zapravo je sa svoje dvoje djece, kćeri i sinom, pobjegla iz Mosula. Bijeg je platila 1200 dolara.

Žene bez ikakvih prava

A njezin slučaj samo je potvrda statusa koji imaju žene u Islamskoj državi. Nemaju prava ni nezavisnost, a iz kuće ne smiju bez pratnje muškog člana obitelji. Sve žene moraju nositi nikab, a nigdje na svijetu nemaju tretaman kao među militantnima IS-a, čak ni u Saudijskoj Arabiji gdje im je zabranjeno voziti ili u Afganistanu gdje se pale i napadaju škole za djevojčice.

Ayshina priča daje uvid u brak i svakodnevni život žena u IS-u. Njezin suprug, militant Islamske države, nikad joj ništa nije govorio o svom poslu. Na negovoj uniformi pronašla je tragove krvi i sumnjala da sudjeluje u ubojstvima. Zarađivao je jako puno, a dio njegove ušteđevine ukrala je kako bi došla do Turske.

Tinejdžerice pobjegle muževima džihadistima, ISIS bjesomučno traga za njima

Prisjetila se da je njezin suprug nakon primanja u redove IS-postao agresivniji, a od nje je zahtijevao poslušnost. Uz strah da će morati postati bombaš samoubojica, tu je bio i strah da će se, u slučaju da njezin suprug pogine, morati udati za drugog pripadnika IS-a.

Od supruga je pobjegla za vrijeme njegove odsutnosti zbog vojne operacije i otada nisu u kontaktu.

Ispiranje mozga djeci

Obitelji diljem Islamske države strahuju da će njihovoj djeci biti ispran mozak i da će postati bombaši samoubojice. Zbog toga je 36-godišnja Noura pojegla iz Mosula sa svojim suprugom i šestero djece. Nije htjela da njezinu djecu IS u kampovima obučava za samoubilačke bombaške napade.

Za razliku od Ayshe, nije imala novca, a i njezin suprug bio je bez posla što je bio još jedan razlog da napuste Mosul.

'Problem je što mnoge nezaposlene ljude počne privlačiti ideja da rade za IS. Ne zato što su zadovoljni time, nego jer jer to jedina dostupna opcija čak i ako je nepoželjna', kaže.

Monstruozni pokolj: Džihadisti ubili stotine zarobljenika

Osim s mogućnošću da će njezina djeca postati bombaši samoubojice, Noura se teško nosila s činjeicom da mora živjeti bez javne opskrbe električnom energijom, a nedostajalo je i pitke vode.

Njezini roditelji koji su još uvijek u Mosulu rekli su joj da se situacija malo poboljšlala te da struju imaju dva sata dnevno, a cijena plina je prepolovljena.

Aysha i Noura u jednoj se stvari ne slažu.

Aysha ne misli da će IS biti poražen jer, iako su u financijskoj krizi, imaju rješenje za nju. Noura pak vjeruje da će IS biti poražen jer im ponestaje novca i postaju korumpirani. Islamsku državu, kaže, neće poraziti zračni napadi SAD-a i partnera - konačni udar zadat će joj korupcija, nepotizam i favoriziranje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene