455241
455241
455241
455241
455241

ZBOGOM KONDOMIMA? Znanstvenici na pragu otkrića nove metode kontracepcije za muškarce

  • , 29.10.2016., 17:33
  • Autor:
  • komentara

Znanstvenici godinama pokušavaju pronaći čarobnu tabletu za mušku kontracepciju.

 
 
 
 
Muška kontracepcija (Video: Dnevnik Nove TV)
Muška kontracepcija (Video: Dnevnik Nove TV)

Čini se da su sada na tragu metode koja bi uskoro mogla zaživjeti. Koliko su Hrvati, ali i Hrvatice, spremni za ovu vrstu kontracepcije - provjerila je reporterka Nove TV Ivana Tomić.

Na 270 muškaraca u Americi testirana je hormonalna injekcija. Pokazala se vrlo uspješnom kontracepcijom za muškarce. Od 270 slučajeva došlo je do tek 4 trudnoće.

Sjajni rezultati

I naši stručnjaci smatraju da su to sjajni rezultati, ali kažu da se ne trebamo tako skoro nadati ovom kontraceptivu na tržištu.

„Za sada mislim da sigurno narednih 10-ak godina ne. Dakle, trebala bi se naći neka optimalna kombinacija kako sam vidio u studiji - testosterona i još nekog blagog estrogena kao što je progesteron i onda dati mogućnost da to bude na neki način prihvatljivo. U injekcijama je već malo problematično. Dakle, u nekim tabletama kao što to uzimaju žene“, kaže urolog dr. med. Neven Kapun.

Doktor Kapun upozorava kako uvijek postoji određena mogućnost da bi se neki latentni karcinom s dizanjem testosterona aktivirao. Čak i kod mladih.

Američki stručnjaci nisu naveli kako bi se kontracepcija uzimala. U slučaju da su to tablete, zasigurno bi se konzumirale svakodnevno kao i pilule za žene. A ako bi to bilo u obliku injekcije, naši liječnici smatraju da bi muškarca neplodnim mogla učiniti između 2 i 3 mjeseca.
 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se