Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kontracepcijski atlas

Hrvatska u crvenoj zoni, ali i dio Europe: ''Žene nemaju pristup modernoj kontracepciji''

Ilustracija
Ilustracija Tomislav Kristo / Cropix
Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Tomislav Kristo / Cropix Atlas kontracepcije 2023. Atlas kontracepcije 2023. Foto: EPF Atlas kontracepcije 2023. u EP-u Atlas kontracepcije 2023. u EP-u Foto: FB/Predrag Matić Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images +0 Ilustracija Galerija 1/5 >>
Bez besplatne i tako svima dostupne moderne kontracepcije nema govora o seksualnim i reproduktivnim pravima. Hrvatska, ali i dio Europe, na tom polju klizi unatrag.

Povećana uporaba učinkovite kontracepcije doprinosi sigurnom i odgovornom spolnom ponašanju, što smanjuje rizik od raka endometrija i jajnika, kao i broj neželjenih trudnoća, a potencijalno dovodi do manjeg broja spolno prenosivih infekcija.

Nažalost, mnogi nemaju pristup svim informacijama i kontracepcijskim sredstvima koja bi im omogućila informirani izbor. Iako Europa ima najviše stope prevalencije kontracepcije i najniže stope pobačaja u svijetu, na starom kontinentu vlada jasan trend podijeljenosti i nejednakosti u dostupnosti kontracepcije između istoka i zapada.

Ilustracija Atlas kontracepcije 2023. (Foto: EPF)

Poljska je na dnu, Ujedinjeno Kraljevstvo na vrhu, Hrvatska je u donjem dijelu ljestvice na 35. mjestu, pokazuje najnoviji Atlas kontracepcije, sveobuhvatna interaktivna karta koja ocjenjuje 46 europskih zemalja s obzirom na osiguravanje pristupa kontracepciji.

Publikaciju izdaje Europski parlamentarni forum za seksualna i reproduktivna prava, a zemlje se ocjenjuju u tri kategorije: 1) pristup kontracepciji - subvencionira li država njihov trošak; 2) pristup online informacijama - vladini i nevladini izvori; 3) pristup savjetovanju - uvjeti za ostvarivanje prava na kontracepciju.

Ilustracija Ilustracija (Foto: Getty Images)

Kontracepcija u Europi nije dostupna svima

Premda je zamjetan pozitivan napredak u većem dijelu Europe, Atlas pokazuje da su trendovi pada u istočnim zemljama zabrinjavajući, dok su zapadne zemlje i dalje na vrhu ljestvice. Besplatnu kontracepciju do 25. godine života uvelo je 14 zemalja, a 20 zemalja uključuje kontracepciju u svoje nacionalne zdravstvene sustave. 

Poljska je najgore ocijenjena kao jedina od promatranih država u kojoj kontracepcija nije dostupna ni u hitnim slučajevima. Nešto bolje od nje na ljestvici su Turska, Cipar, Mađarska i BiH. Podaci su to koji nisu nikakvo iznenađenje onima koji prate stranicu i izvješće pod nazivom Gilead Watch, a koje razotkriva kako političari diljem svijeta opravdavaju ograničavanje reproduktivnih prava žena zbog straha od pada populacije.

Na vrhu Atlasa je Ujedinjeno Kraljevstvo, u kojem su za sve skupine društva besplatni svi oblici kontracepcije, uključujući i mlađe od 16 godina, a dostupne su i oralne kontracepcijske pilule bez recepta. UK slijede zemlje zapadne Europe poput Francuske, Belgije i Luksemburga. 

Slovenija je na devetom mjestu, a i Srbija, koja je na 20. mjestu, stoji bolje od Hrvatske po pitanju dostupnosti kontracepcije. 

Ilustracija Atlas kontracepcije 2023. u EP-u (Foto: FB/Predrag Matić)

Istraživanje se pozvalo na rezoluciju o stanju u pogledu seksualnog i reproduktivnog zdravlja, koju je Europski parlament usvojio prije dvije godine i u kojoj se države članice poziva da osiguraju univerzalan pristup visokokvalitetnim i dostupnim suvremenim kontracepcijskim metodama i sredstvima te savjetovanje o planiranju obitelji i informacije o kontracepciji za sve, a sve kako bi se štitilo temeljno pravo na zdravlje i pravo na izbor.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SEKSUALNA EDUKACIJA Objavljen Atlas kontracepcije: Hrvatska u crvenom, zdravlje je sve skuplje, žene i dalje na udaru

Pad Hrvatske

Hrvatska je s 47,3 boda pala 12 bodova u usporedbi s 2020. godinom, i to, između ostalog, zbog nedostupnosti bezreceptne kontracepcije i manjka informacija o tome gdje se može nabaviti kontracepcijska sredstva, kazao je hrvatski europarlamentarac Predrag Matić, jedan od organizatora predstavljanja Atlasa u EP-u.

Zabrinjavajuće je, upozorava se, pogoršanje situacije u nekim zemljama u pogledu pristupa suvremenoj kontracepciji, kao i činjenica da si mnogi ljudi ne mogu priuštiti kontracepciju ili nisu dovoljno upoznati s tim što kontracepcija zapravo jest.

U Hrvatskoj je kontracepcija nedostupna bez recepta, a nedostupna je i informacija o tome gdje uzeti kontracepcijska sredstva. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) pokriva troškove hormonske spirale samo u slučaju medicinskih indikacija, odnosno kao oblik liječenja bolesti. Također, Hrvatska ne pokriva troškove kontracepcije za mlade osobe ni za ranjive skupine poput nezaposlenih ili osoba niskih primanja.

Ilustracija Ilustracija (Foto: Getty Images)

Valja reći i da Hrvatska nije iznimka jer su kontracepcijske pilule bez recepta dostupne na zakonit način u samo 11 zemalja obuhvaćenih Atlasom, a manje od polovica zemalja, njih 20, pokriva troškove kontracepcije u sklopu svojih zdravstvenih sustava.

Atlas je kao slab ocijenio i popis kontracepcijskih sredstava na spolnozdravlje.hr - aplikaciji i internetskoj stranici nastaloj suradnjom Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV-a) i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ-a).

Aplikacija i stranica, između ostalog, nude i mogućnost postavljanja pitanja stručnjacima, kalkulator rizika od spolno prenosivih bolesti te edukativne članke.

Matić ističe kako je neophodno povećati fond informacija na internetu, ali i osigurati da one budu točne, sveobuhvatne i bazirane na znanstvenim dokazima: ''U Europi trenutačno imamo veliki problem s dezinformacijama na internetu koje šire pripadnici nazadnjačke agende, posebice u području seksualnog i reproduktivnog zdravlja."

Samo 19 zemalja ima stranice na kojima njihove vlade nude dobre i pouzdane informacije, navodi Atlas. Istraživanje je pokazalo da 89 posto analiziranih zemalja pokriva savjetovanje unutar nacionalnog sustava, a 43 posto pokriva kontracepciju u svojem nacionalnom zdravstvenom sustavu, uključujući dugodjelujuće reverzibilne kontraceptive (LARC), kao što su IUD i implantati.

''Javne zdravstvene ustanove moraju osigurati pouzdane informacije o širokom spektru suvremene, učinkovite kontracepcije i omogućiti pristup besplatnim kontracepcijskim metodama. Nitko ne smije biti zanemaren'', istaknula je nizozemska europarlamentarka Sophie in 't Veld.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 2 Snježana Prijić Samaržija Žene u znanosti: ''Ne uzimaju se u obzir ograničenja društvenih spolnih uloga i očekuju se isti rezultati''

''Žene u Hrvatskoj nemaju pristup modernoj kontracepciji. Bez besplatne i tako svima dostupne moderne kontracepcije nema govora o seksualnim i reproduktivnim pravima'', opetovano upozoravaju iz feminističkog kolektiva fAKTIV, koji i ove godine organizira Noćni marš za 8. mart povodom najvažnijeg dana za žensku borbu, a kontinuirano se, između ostalog, bori i za besplatnu kontracepciju, uvođenje seksualne edukacije u škole i omogućavanje pristupa zdravstvenoj skrbi za sve.

Posebni izvjestitelj UN-a o pravu na zdravlje upozorio je u svojem izvještaju da su prava na seksualno i reproduktivno zdravlje ljudska prava i stoga regresivne mjere kojima se ometa pristup sigurnom pobačaju i kontracepciji te podriva seksualni odgoj prikladan dobi mogu rezultirati kršenjima ljudskih prava.

''Nažalost, očito je da ono što država sada čini u ovom području nije dostatno'', upozorio je Matić i poručio: ''Potrebno je hitno reformirati postojeći sustav koji će značajno proširiti prava građana i omogućiti adekvatan pristup kontraceptivnim sredstvima, jedino to može jamčiti ostvarenje zadovoljavajuće razine seksualnih i reproduktivnih prava.''

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene