Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pod pritiskom

Zapovjednik danske vojske dao ostavku

Danska zastava
Danska zastava Foto: Getty Images
Načelnik danske vojske podnio je ostavku. Novi zapovjednik trebao bi stupiti na dužnost 1. travnja.

Načelnik danske vojske general-bojnik Gunner Arpe Nielsen podnio je ostavku u svjetlu potrebne reforme vojnih snaga nakon ruske invazije na Ukrajinu, priopćile su u srijedu danske oružane snage.

Novi zapovjednik trebao bi biti imenovan uskoro i stupiti na dužnost 1. travnja kada će Nielsen napustiti položaj nakon tri godine u službi.

Nielsen je prošle godine priznao da su početak rata u Ukrajini i rastuća vojna prijetnja Rusije otkrili velike nedostatke u sposobnosti Danske da obrani svoj teritorij i ispuni obveze prema NATO-u.

Neovisni vojni analitičar Hans Peter Michaelsen rekao je za Reuters: "Vrlo je frustrirajuće da su političari zatvorenog uma kada se radi o tome kako novac treba biti potrošen".

"Ništa se ne radi na jačanju vojske. Političari stalno govore o potrebi ulaganja, ali novac još nije stigao do vojnika."

Pročitajte i ovo Dječaci uhićeni nakon što je nekoliko životinja ubijeno na koledžu na londonskom koledžu Dječaci od 11 i 12 godina uhićeni nakon što je nekoliko životinja ubijeno: "Ovo je bila užasna epizoda"

Pročitajte i ovo Ilustracija nagodili se s EPPO-om Lagali pri kupnji strojeva za poliranje mramora pa osuđeni za prijevaru

Danska je došla pod pritisak da vojnu potrošnju dovede do cilja NATO-a od 2 posto BDP-a.

Vojna pomoć Ukrajini, uključujući donaciju borbenih zrakoplova F-16, pomogla je Danskoj ispuniti taj cilj, iako se velika ulaganja u vlastite snage tek trebaju ostvariti.

Danska je prošle godine obećala uložiti 143 milijarde danskih kruna (gotovo 20 milijardi eura) u obranu u sljedećih 10 godina.

Nielsen (57) će preuzeti novu ulogu kao zamjenik voditelja razvoja i planiranja za oružane snage.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene