Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Diplomatski o Putinu

Vučić o odnosu Srbije i Ukrajine: "Podržavamo njihov teritorijalni integritet, ali nismo potpisali nikakve aranžmane"

Samit u Tirani
Samit u Tirani Foto: Afp
Održan je samit Ukrajina - Jugositočna Europa nakon kojega je srbijanskom pedjsedniku Aleksandru Vučiću upućeno nekoliko zanimljivih pitanja.

Srbija nije potpisala nikakav aranžman s Ukrajinom u vezi s oružjem i streljivom, izjavio je u četvrtak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u Tirani poslije samita Ukrajina - Jugoistočna Europa.

Drugom samitu Ukrajina-Jugoistočna Europa u Tirani domaćini su bili ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij i predsjednik Albanije Edi Rama.

"Ne, nismo potpisali nikakve aranžmane s predsjednikom Zelenskijem. Mi podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, a oni podržavaju teritorijalni integritet Srbije. I mi smo im duboko zahvalni. Obje zemlje podržavaju propise Povelje UN-a i rezolucije UN-a, koje su temelj i osnova međunarodnog javnog prava", rekao je Vučić.

To je, prema izvješću agencije Tanjug iz Tirane, bio njegov odgovor na pitanje neimenovanog stranog medija da prokomentira kako je u srijedu u Tirani potpisao Deklaraciju kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu, a istodobno kaže da Srbija neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji. Dodatno pitanje bilo je zašto bi Srbija zadržala takav "hibridni stav" prema Ukrajini i Rusiji, te je li potpisao neke konkretne sporazume s ukrajinskim predsjednikom u vezi s oružjem ili streljivom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij kazao je u srijedu u Tirani, na samitu s čelnicima regije, da je Ukrajina zainteresirana za zajedničku proizvodnju streljiva sa zemljama jugoistočne Europe te je najavio pokretanje Foruma obrambene industrije Ukrajina-Balkan. Zemlje regije imaju razvijenu vojnu industriju, a proizvodnju streljiva imaju posebice Srbija i BiH. Hrvatski premijer Andrej Plenković nedavno je najavio pokretanje tvornice streljiva u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Iz Ureda predsjednika Nema dogovora oko imenovanja ravnatelja SOA-e: Predsjednik će tražiti detaljnu analizu oko slučaja Turudić

Pročitajte i ovo Vojkovićevo imanje - 14 NIKAD POSAĐENI FOTO Pogledajte kako izgleda imanje Hrvoja Vojkovića i parcela na kojoj su trebali biti tulipani

Komentirajući službeno stajalište Srbije prema Rusiji, Vučić je naglasio kako to nije "hibridna pozicija", već "vrlo jasno stajalište slobodne zemlje koja sama donosi odluke, za sebe i za dobro svog naroda".

Na pitanje novinara je li se Srbija uskladila s deklaracijom EU kojom se predsjednika Rusije Vladimira Putina smatra odgovornim za ubojstvo ruskog opozicijskog vođe Alekseja Navaljnog, Vučić je rekao da se Srbija do sada nije usuglašavala po tim pitanjima i da joj je važno da vodi "samostalnu politiku, nezavisnu i da procjenjuje od slučaja do slučaja".

Radio Slobodna Europa objavio je ranije danas, pozivajući se na diplomatske izvore u Bruxellesu, da se Srbija nije uskladila s deklaracijom EU-a u kojoj se za smrt Navaljnog odgovornost pripisuje ruskom predsjedniku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene