448669
448669
448669
448669
448669

KRIZA U BiH ZBOG REFERENDUMA Sarajevo ne da Dodiku popis birača

  • , 01.09.2016., 13:23
  • Autor:
  • komentara

Republici Srpskoj ukraćen je birački popis nužan za provedbu referenduma.

 
 
 
 
Milorad Dodik (Foto: AFP)
Milorad Dodik (Foto: AFP)

Vlastima Republike Srpske neće biti dostavljen izvadak iz središnjeg popisa birača u Bosni i Hercegovini koji im je nužan za provedbu referenduma najavljenog za 25. rujna, odlučilo je u četvrtak Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP).

"Većinom glasova donijeli smo odluku kojom se zahtjev povjerenstva za provedbu referenduma u RS za dostavu izvatka iz popisa birača odbija kao neosnovan i nedopušten", kazao je novinarima u Sarajevu predsjednik SIP-a Ahmet Šantić.

Odluka je donesena tijesnom većinom i podržala su je četiri od sedam članova SIP-a na temelju procjene kako ad hoc formirano povjerenstvo za provedbu referenduma u RS-u nije tijelo koje bi bilo zakonom ovlašteno za raspolaganje biračkim popisom.

Član SIP-a iz reda srpskog naroda Branko Petrić izrazio je nezadovoljstvo ovakvom odlukom.

"Odluka je donesena preglasavanjem što postaje praksa u SIP-u i to nije dobro", kazao je Petrić.

Na odluku SIP-a dopuštena je žalba Prizivnom odjelu Suda BiH čiji je pravorijek konačan i obvezujući.

Najava raspisivanja referenduma u RS-u na kojemu bi se birači izjašnjavali žele li da se 9. siječnja nastavi obilježavati kad dan entiteta unatoč pravorijeku Ustavnog suda BiH koji je takav praznik ocijenio neustavnim izazvala je duboku političku krizu u BiH.

Predsjednik RS Milorad Dodik u srijedu je zaprijetio kako će se referendum kojim se pokušava osporiti autoriret Ustavnog suda BiH svakako održati 25. rujna bez obzira na negativna reagiranja i pozive međunarodne zajednice da se on otkaže.

Najavio je i kako će entitetske vlasti same sastaviti popis birača ukoliko im ga SIP uskrati.

Istodobno s odlukom o uskrati biračkog popisa vlastima RS Središnje izborno povjerenstvo BiH u četvrtak je označilo i početak jednomjesečne kampanje za lokalne izbore koji bi se u toj zemlji trebali održati 2. listopada.

Predsjednik SIP-a Šantić pozvao je sve prijavljene stranke i kandidate da vode fer kampanju i izbjegavaju jezik kojim bi se podizale napetosti u zemlji ili širila mržnja.

Najavio je odlučno sankcioniranje nedopuštenog ponašanja u izbornoj kampanji koje uključuje novčane kazne do pet tisuća eura ali i moguće eliminiranje kandidata ili političkih stranaka iz izborne utrke.

Za sudjelovanje na izborima za općinska vijeća, načelnike i gradonačelnike u BiH ove su se godine prijavile 103 političke stranke, 106 koalicija i 171 neovisni kandidat.

Na izbornim listama naći će se imena više od 30 tisuća kandidata.

U RS ogorčeni jer im ne daju popis birača, najavljuju žalbu

Vlasti Republike Srpske smatraju nezakonitom odluku Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine (SIP) da im uskrati izvadak iz središnjeg popisa birača, kojega smatraju nužnim za provedbu referenduma, te su odmah u četvrtak kada je ta odluka donesena najavili da će se na nju žaliti.

"Tom odlukom grubo je prekršen zakon", stoji u reagiranju ad hoc povjerenstva za provedbu referenduma u RS.

Na telefonskoj sjednici članovi tog tijela, koje je uspostavio parlament RS kako bi 25. rujna organiziralo referendum o 9. siječnju kao entitetskom prazniku, donesena je odluka da se odmah uputi žalba Prizivnom vijeću Suda BiH čije su presude konačne i obvezujuće.

Iz entitetskog povjerenstva za provedbu referenduma SIP su optužili za pokušaj političkog arbitriranja u prijeporima o tome je li zakonit i ustavan referendum kojim se pokušava osporiti autoritet Ustavnog suda BiH.

"SIP se od jednog profesionalnog i stručnog tijela pretvorio u političko koje, na žalost, ključne odluke kao i ovu donosi preglasavanjem", stoji u priopćenju povjerenstva RS.

Niz političara iz RS-a, neovisno o tome jesu li saveznici ili protivnici politike Milorada Dodika, oštro su reagirali na odluku SIP-a.

Zastupnica Srpske demokratske stranke (SDS) u parlamentu BiH Aleksandra Pandurević izjavila je kako odluka SIP-a predstavlja "planetarno" kršenje zakona. (Hina)

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se