448587
448587
448587
448587
448587

KRIZA U BiH 'Tko misli da može zastrašiti Bošnjake, nije ništa naučio iz prošlosti'

  • , 31.08.2016., 17:19
  • Autor:
  • komentara

Ususret najavljenom Dodikovom referendumu, u Bosni se poziva na logiku, umjesto na uzavrele strasti.

 
 
 
 
Hrvatska od Srbije očekuje ispunjavanje obveza (Video: Vijesti u 17 h)
Hrvatska od Srbije očekuje ispunjavanje obveza (Video: Vijesti u 17 h)

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić pozvao je u srijedu vlasti Republike Srpske da odustanu od provedbe referenduma najavljenog za 25. rujna upozorivši pri tom kako održanje mira i stabilnosti u BiH nemaju cijenu no kako je još važnije od toga "očuvanje integriteta i suvereniteta" države.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima u BiH Zvizdić je pozvao na poštivanje zaključaka Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) čiji su članovi u utorak zaključili kako je referendum kojim bi se pokušao osporiti autoritet Ustavnog suda BiH nezakonit te kako ne bi trebao biti održan.

"Najavljeni referendum predstavlja flagrantno kršenje Ustava BiH i temeljnih odredbi Daytonskog sporazuma što je dovelo do povećanja tenzija i ugrožavanja mukotrpno izgrađenog mira i stabilnosti u BiH. Dakle, mir i stabilnost su izuzetno važni faktori daljeg napretka i razvitka BiH i nemaju cijenu. Iznad toga, kao nulti prioritet stoji državnost, integritet i suverenitet BiH. Upravo je to bit stajališta PIC-a", stoji u Zvizdićevoj izjavi.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH istaknuo je kako je u sadašnjoj napetoj situaciji u njegovoj zemlji važno da "razum i logika zamjene uzavrele strasti".

Pozvao je na prekid nepotrebne nacionalističke retorike i na civilizirani politički dijalog kako bi napokon ekonomske teme počele dominirati nad iracionalnim strahovima.

"Tko god misli da može prepasti Bošnjake ili da se bilo tko u BiH treba bilo koga plašiti u velikoj je zabludi i očevidno nije ništa naučio iz bliže prošlosti", izjavio je Zvizdić.

Izlazom iz sadašnje krize vidi dosljedno poštivanje odluka Ustavnog suda no ocjenjuje kako u postojećim okolnostima i Ured visokog predstavnika (OHR) mora preuzeti svoj dio odgovornosti i zaštititi ustavni poredak i mir u BiH.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ranije tijekom dana je izjavio kako za vlasti tog entiteta zaključci Upravnog odbora PIC-a "nemaju značaja" nazvačivši time kako unatoč pozivima najutjecajnijih zapadnih država još uvijek ne odustaje od provedbe referenduma.

Dodik bi zajedno sa srpskim članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, predsjedateljem Zastupničkog doma parlamenta BiH Mladenom Bosićem i premijerkom RS Željkom Cvijanović o krizi u BiH nastaloj najavom raspisivanja referenduma u Beogradu u četvrtak trebao razgovarati sa predsjednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem.

"Sutra će biti prilika da na jedan odgovoran način analiziramo ovu ukupnu situaciju sa stanovišta svega onoga što rukovodstvo Srbije ima i onoga što mi u detaljima možemo i znamo u vezi sa Daytonskim sporazumom", najavio je Dodik u srijedu. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se