Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Sočiju

Putin nakon sastanka s Merkel: "Treba pokrenuti punu istragu za kemijski napad u Siriji"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Vladimir Putin u Sočiju je ugostio njemačku kancelarku Angelu Merkel.

Na sastanku se razgovaralo o nadolazećem summitu G20 koji će se održati u srpnju, ali i o konfliktima u Siriji i Ukrajini.

Pročitajte i ovo Angela Merkel O UKRAJINI Angela Merkel u prvom intervjuu nakon odlaska s vlasti: "Naravno da sam se pitala što smo krivo učinili" Goran Bandov - 1 Analiza stručnjaka Je li Hrvatska s njemačkom novom vladom pred problemom: "Čini se da stvarno stojimo pred nekim novim izazovima"

"Danas smo potvrdili da je potrebno provoditi dogovor iz Minska sa svih strana (o sukobu na istoku Ukrajine)", istaknuo je Vladimir Putin u obraćanju nakon razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Nadodao je da je smrt predstavnika OESS-a u tom smislu napravila značajnu štetu naporima za postizanje primirja.

Putin je naglasio da je situacija u Ukrajini izvor ozbiljne zabrinutosti i da je o tome razgovarao s Merkel. Osim o Ukrajini, Putin kaže da je s njemačkom kancelarkom razgovarao i o Siriji te da se oboje zalažu za aktivniji međusobni dijalog.

Istaknuo je kako se složio s njemačkom kancelarkom o potrebi za punom istragom kemijskog napada u Sheikh Hanounu u Siriji, u kojem je ubijeno i mnoštvo djece. "Rusija osuđuje upotrebu kemijskog oružja od strane bilo koga i želi potpunu i nepristranu istragu prošlomjesečnog napada otrovnim plinom u Siriji", izjavio je Putin.
              
"Krivci moraju biti pronađeni i kažnjeni", istaknuo je ruski predsjednik i dodao: "Ali to se može dogoditi jedino nakon nepristrane istrage. Rješenje problema u Siriji može se naći samo mirnim putem i pod okriljem Ujedinjenih naroda", rekao je Putin.

Naveo je i kako se Rusija nikad nije miješala u političke procese u drugim zemljama te da očekuje i da se druge zemlje neće miješati u rusku politiku. Kazao je da je s Merkel razgovarao i o protuvladinim prosvjedima u Rusiji, dodavši da su "ruske snage reda u slamanju tih prosvjeda djelovale u skladu sa zakonom".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene