442923
442923
442923
442923
442923

PRAVNI STRUČNJACI DIGLI POBUNU Od Camerona traže nezavisnu istragu o Brexitu

  • , 11.07.2016., 20:10
  • Autor:
  • komentara

Više od tisuću pravnih stručnjaka potpisalo je izjavu koju su poslali britanskom premijeru Davidu Cameronu kojom tvrde da je Brexit, odnosno referendum o izlasku iz EU, samo savjetodavan a nikako pravno obvezujući.

 
 
 
 
Brexit i dalje dijeli Britance (Foto: AFP)
Brexit i dalje dijeli Britance (Foto: AFP)

Stručnjaci tvrde da posljednju i konačnu odluku donosi parlament te savjetuju britanskoj vladi da dobro razmotri hoće li Velika Britanija poslušati 'glas naroda' i napustiti Europsku uniju. I to prije nego što se aktivira članak 50 Lisabonskog ugovora, koji je u stvari 'okidač za Brexit', kada počinju teći rokovi i pregovori između EU i Velike Britanije o uvjetima izlaska iz Unije.

Smatraju kako bi Cameronova vlada trebala bi provesti nezavisnu istragu o tome što, odnosno koliko Velika Britanija dobiva a koliko bi izgubila napuštanjem europske zajednice.

'Parlament je vrhovno tijelo ove zemlje i čuvar naše demokracije. Zastupnici su izabrani kako bi donosili najbolje odluke sagledavajući objektivno sve argumente kako bi sačuvali interese zemlje i njezinih građana, u sadašnjem trenutku i za buduće generacije,' kazao je Philip Kolvin, jedan od koordinatora koji stoji iza pisma odvjetnika.

Dio parlamentarnih zastupnika, poput laburista Davida Lammya, podsjećaju da će novi premijer, tko god naslijedi Davida Camerona koji je najavio ostavku za listopad, morati tražiti odobrenje parlamenta prije nego što aktivira članak 50. Lisabonskog ugovora.

Za izlazak Velike Britanije iz EU glasovalo je 51,9 posto glasača na referendumu, piše Independent.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se