455794
455794
455794
455794
455794

Zakomplicirala se situacija oko izlaska Velike Britanije iz EU-a

  • , 03.11.2016., 11:38
  • Autor:
  • komentara

Visoki sud odlučio je da će odluku o početku procesa izlaska Velike Britanije iz Europske unije morati donijeti Parlament, a ne vlada Theresa May.

 
 
 
 
Brexit (Foto: Getty)
Brexit (Foto: Getty)

Britanski parlament morat će glasovati o tome može li Ujedinjeno Kraljevstvo započeti proces izlaska iz Europske unije, odlučio je Visoki sud, javlja BBC

To znači da vlada ne može samovoljno aktivirati članak 50 Lisabonskog ugovora, koji definira uvjete izlaska neke članice iz Europske unije. Theresa May, bitanska premijerka, tvrdila je da izjašnjavanje zastupnika u parlamentu nije potrebno, no sud je ipak odlučio drukčije. Očekuje se da će se Vlada žaliti na ovu odluku

May je ranije najavila da će njena vlada do kraja ožujka 2017. obavijestiti Europsku uniju o pokretanju postupka izlaska Britanije iz EU-a.

Temelj za to je referendum u lipnju na kojem je većina Britanaca, s 51,9 posto "za" i 48,1 posto "protiv", glasalo za Brexit.

Institucije EU-a i 27 zemalja članica rekle su da pregovori o uvjetima izlaska, koji bi trebali trajati dvije godine, ne mogu početi dok se ne aktivira članak 50.

Hilary Benn, oporbeni laburistički zastupnik koji će predsjedati novoformiranim odborom o Brexitu kazao je da je "nepojmljivo" da zastupnici ne glasuju o konačnom sporazumu o raskidu između Britanije i EU-a.

"Nepojmljivo je da parlament ne koristi svoju suverenost (...) da odluči što misli o sporazumu, složenom pregovaračkom procesu, kada naposljetku bude okončan", rekao je Benn krajem listopada.

Britanski parlament će "najvjerojatnije" morati ratificirati konačni sporazum s EU-om o razdruženju, odgovorio je tada odvjetnik britanske vlade.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se