Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za ideal slobode svih

VIDEO Poslušajte legendarni Mandelin govor: 'Spreman sam i umrijeti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nelson Mandela već je bio u dobi od 45 godina kad je 20. travnja 1964. godine održao odlučan govor protiv apartheida u pretorijskoj sudnici.

Mandela je već tada bio pune dvije godine u zatvoru, zbog poticanja radnika na štrajk, a na sudu se opet pojavio u sklopu slučaja Rivonia, kojim se htjelo zadati snažan udarac ANC-u. Južnoafrička policija prethodno tim suđenjima uhitila je 19 vođa ANC-a, a Mandela je bio optužen za tri slučaja sabotaže. On je trenutak na klupi za svjedoke tijekom suđenja iskoristio za direktno obraćanje Južnoj Africi i svijetu, prenosi Washington Post.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Procurili dokumenti Mandela je u 'trajnom stanju vegetacije', liječnici preporučili isključivanje aparata Slika nije dostupna I dalje je u bolnici Mandelina bivša supruga: Danas mu je 'znatno bolje'

UMRO NELSON MANDELA - ikona pomirbe i borbe protiv diskriminacije

Što je počelo kao izjava zatvorenika, završilo je kao Mandelin najpoznatiji i najvažniji govor. Mandela je govor završio ovim riječima:

"Tijekom života posvetio sam se toj borbi Afrikanaca. Borio sam se protiv dominacije bijelaca. Njegovao sam ideal demokratskog i slobodnog društva u kojem će sve osobe živjeti zajedno u harmoniji i s jednakim mogućnostima. To je ideal koji planiram živjeti i ostvariti. No, ako treba, to je ideal zbog kojeg sam spreman i umrijeti."

Zbog tog legendarnog govora Mandela je sliejdećih 27 godina proveo u zatvoru, a dva mjeseca po izlasku iz zatvora (11. veljače 1990.), održao je govor 16. travnja 1990. na londonskom Wembleyu pred desecima tisuća ljudi, koji su ga punih pet minuta burno pozdravljali.

Oba njegova govora možete poslušati priložena niže teksta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene