Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tri posude

VIDEO Vatikan objavio njihove snimke: Evo zašto su važne!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tri urne izrađene su 2000. godine, a bile su u uporabi i na prošloj konklavi, kada je za papu izabran Joseph Ratzinger.

Iz Vatikana danas stižu prve snimke urni, tj. posuda u koje će kardinali s pravom glasa na predstojećoj konklavi ubacivati ceduljice sa svojim favoritima za nasljednika Benedikta XVI. na čelu Katoličke crkve.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odlazi Papa, odlazi i prsten Papin prsten ljubili mnogi, što će s njim biti sada? Slika nije dostupna Možda nije jedini Indonezijski kardinal otkazao put na konklave

Kako kažu u vatikanskom uredu za odnose s medijima, riječ je o istim urnama koje su bile u uporabi na protekloj konklavi, na kojoj je za 'šefa' izabran Joseph Ratzinger. Izradio ih je Cecco Bonanotte još 2000. godine, koji je na jednu od posuda ugravirao svoje ime i prezime.

>> 'Jesi li ti papa ili kapetan Kukavica?!'

Za sve koji se pitaju što će im tri posude, pojašnjenje je sljedeće. U jednu će ceduljice s glasovima ubacivati kardinali zaključani u Sikstinskoj kapeli, u drugu će to isto činiti kardinali koji će se zbog lošeg zdravlja eventualno naći u Kući svete Marte, dok će u treću posudu biti ubačeni svi papiri nakon prebrojavanja.

U konačnici će biti spaljeni, a dim koji bude izlazio iz Sikstinske kapele trebao bi vjernicima na Trgu svetog Petra dati do znanja je li novi papa izabran ili ne.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene