449276
449276
449276
449276
449276

VELIKO MEDICINSKO OTKRIĆE Test koji će spasiti na tisuće života

  • , 06.09.2016., 22:06
  • Autor:
  • komentara

Od sada je moguće jednostavnim nalazom krvi detektirati stanice raka u organizmu i prije nego se pojave prvi simptomi bolesti.

 
 
 
 
Laboratorij, Ilustracija (Foto: Thinkstock)
Laboratorij, Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Znanstvenici su razvili test koji bi uskoro mogao spasiti tisuće i milijune života, a svoje su otkriće predstavili na britanskom znanstvenom festivalu u Swanseau. Ovaj novi oblik testiranja nazvali su 'detektor dima', s obzirom da ne otkriva stanice raka već specifične promjene na crvenim krvnim stanicama koje se javljaju uslijed oboljenja.

Rano otkrivanje oboljenja organizma od bolesti raka ključni je čimbenik za uspješno liječenje. Otkrivanje aktivnih stanica raka u organizmu u najranijoj fazi omogućava kirurško uklanjanje, no nakon što se stanice raka prošire tijelom, potrebno je mnogo više.

Profesor Gareth Jenkins, koji je vodio istraživanje, kazao je kako je ovaj test poput 'detektora dima', koji ne zna je li izbio požar ili nije već se aktivira na dimni signal koji automatski sugerira da negdje postoji vatra.

'Stara izreka koja kaže 'nema dima bez vatre', mogla bi se poistovjetiti s 'bez raka, bez mutacija'', kazao je Jenkins.

Istraživači s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Swanseau, istaknuli su kako test može otkriti rak prije nego se pojave prvi, vidljivi simptomi. Za ovaj test nije potrebno previše ulaganja u novu tehnologiju, već se može, kako napominju znanstvenici, odraditi u svakom boljem laboratoriju, no testiranje traje nekoliko sati.

Istraživači su radili na ovom istraživanju pune četiri godine proučavajući 300 osoba među kojima oni koji nisu bili bolesni, potom bolesnici s početnim stadijem bolesti i oboljeli od raka jednjaka, odnosno oboljele od raka u višim stupnjevima bolesti.

Profesor Jenkins objasnio je kako su u istraživanje bili uključeni oboljeli od raka jednjaka iz razloga što je rak jednjaka jedan od smrtonosnijih upravo zbog činjenice da je često otkriven prekasno.

Na pitanje može li ovaj test otkriti i ostale vrste raka, profesor Jenkins kaže kako je primjeren za otkrivanje svih vrsta raka.

'Ako se test napravi dovoljno rano oboljelo tkivo se može kirurški odstraniti. Mislim da će ovaj test uvelike doprinijeti medicini po pitanju bolesti raka.', kazao je Jenkins.

Objasnio je kako je u tijeku istraživanje koje će pomoći u ranom otkrivanju raka gušterače, na isti način. Također, dodaj profesor Jenkins, ovaj test uskoro bi se mogao primjenjivati za otkrivanje svih vrsta bolesti raka, piše The Independent.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se