445653
445653
445653
445653
445653

Veliko otkriće znanstvenika: Otkriveno zašto su neke obitelji pogođene različitim tipovima raka

  • , 06.08.2016., 17:08
  • Autor:
  • komentara

Zahvaljujući genetičkom testiranju znanstvenici su otkrili zašto su neke obitelji pogođene s više različitih tipova raka.

 
 
 
 
Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Testiranje na više od 1.100 pacijenata oboljelih od rijetke vrste raka zvanog sarkom, pokazalo je da je više od polovice rođeno s genskom mutacijom za koju se zna da povećava rizik od raka.

Studija, objavljena u stručnom časopisu Lancet Oncology, kaže kako naslijeđene mutacije mogu postati 'mete' za liječenje te da se obiteljima pogođenim rakom može se ponuditi skrining i savjeti.

Otkriveno je kako su naslijeđene mutacije na genima povezane s karcinomom dojke, jajnika i raka debelog crijeva, između ostalog, uobičajene kod pacijenata kojima je dijagnosticiran sarkom.

Znanstvenici s Instituta za istraživanje raka u Londonu kažu kako su rezultati otkrili i dali detaljniju sliku o tome kako se naslijeđuje rizik od raka.

'Morat ćemo drugačije razmišljati o nasljeđivanju', kazao je voditelj studije, profesor Ian Judson. 'Ponekad ste uvjereni da se nešto događa u obitelji, ali standardni obrasci rizika se ne uklapaju. Sada možemo shvatiti zašto je to tako jer možda postoje dvije ili tri mutacije'. 

Sarkom je rak koji se razvija u vezivnom tkivu, kao npr. kosti, hrskavica, mišići, tetive, žile, masti, živci, vlaknasto tkivo oko zglobova, itd. Može se razviti bilo gdje u tijelu, a najčešće se razvija duboko u ekstremitetima.

Često napada djecu i mlade ljude i ima vrlo nizak postotak preživljavanja. Stoga su britanski znanstvenici odlučili doznati više o njegovim genetskim uzrocima.

Analizirali su DNA sekvencu 72 gena povezana s povećanim rizikom od raka kod 1.162 pacijenta sa sarkomom. Kod jednog od pet pacijenata utvrđeno je imaju mutacije ili pogreške na više od jednog gena raka koji su testirani.

Kod pacijenata s mutacijama na više gena raka utvrđeno je da je vjerojatnije da će se rak razviti u mlađoj dobi nego kod onih sa samo jednom genskom mutacijom.

Prof. Judson je istaknuo da sada, kada se takve mutacije utvrde, obiteljima može biti ponuđen genetski skrining i dati dobar savjet o liječenju.

'Ako možemo identificirati pojedince s visokim rizikom od razvoja sarkoma to bi moglo dovesti do ranijeg otkrivanja i učinkovitije liječenje ovih tumora'. 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se