Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužen za pranje novca

Panamski odvjetnik povezan sa skandalom Panamski dokumenti preminuo usred sudskog procesa

Ramon Fonseca 2016. godine
Ramon Fonseca 2016. godine Foto: Afp
Panamski odvjetnik Ramon Fonseca, povezan sa skandalom Panamski dokumenti, preminuo je usred sudskog procesa. U bolnici je od početka travnja, ali nepoznato je od čega je bolovao.

Ramon Fonseca, suosnivač danas ugašene odvjetničke tvrtke povezane sa skandalom utaje poraza poznatim pod nazivom Panamski dokumenti, umro je noćas u bolnici, rekla je četvrtak ujutro njegova odvjetnica.

"Fonseca je hospitaliziran od početka travnja", rekla je Guillermina McDonald u telefonskom razgovoru, ne navevši od čega je Fonseca bolovao.

"Zbog toga nije mogao prisustvovati saslušanju", kazala je, misleći pritom na sudski postupak koji je počeo u ponedjeljak na panamskome kaznenom sudu.

Ondje je trebala biti procijenjena Fonsecina umiješanost i odgovornost u slučaju pranja novca, a suđenje očekuje još 27 osoba umiješanih u isti skandal.

Pročitajte i ovo Lionel Messi Težak poraz VIDEO Messi ispao iz Lige prvaka pa ga dodatno isprovocirali: Njegova tjelohranitelja potjerali u svlačionicu

Presuda i kazne u tome slučaju još nisu izrečene.

Skandal je 2016. potresao vlade, razotkrio ličnosti visokog profila, doveo do niza istraga širom svijeta i naštetio ugledu Paname kao off-shore financijskog središta.

Fonsecino odvjetničko društvo, Mossack Fonseca te je godine dospjelo u središte pozornosti nakon što su procurili povjerljivi dokumenti koji su razotkrili račune osoba visokog profila u poreznim oazama u svijetu.

Šefovi država, političari, slavne osobe i kriminalci upetljani su u taj golemi skandal. Dokumenti prokazuju i dokazuju da su se tijekom gotovo 40 godina zloupotrebljavale offshore tvrtke u cilju pranja i skrivanja novca.

Među njima su i bivši argentinski predsjednik Mauricio Macri, aktualni ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i argentinska nogometna zvijezda Lionel Messi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene