Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ovo je Pride'

VIDEO - UNATOČ ZABRANI: GAY PRIDE sinoć održan u Beogradu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina o doko 200 aktivista LGBT zajednice okupila se sinoć ispred Vlade Srbije prosvjedujući zbog odluke srbijanskih vlasti o zabrani Parade ponosa.

Uz pratnju novinara i policije, noseći zastave u duginim bojama i transparent "Ovo je Pride", aktivisti su krenuli u mimohod kako bi, kako navode organizatori, Parada ponosa bila održana unatoč zabrani, prenose beogradski elektronički mediji. Sudionici su nosili transparente 'Pobjeda!', 'Živjela ljubav', 'Ovo je Pride, ovo je Srbija'.

Pročitajte i ovo Aleksandar Šapić neobična izjava Gradonačelnika Beograda: "Trebamo jednom za svagda završiti s Titom i vratiti ga u Kumrovec" Slika nije dostupna Zabrana na snazi Beograd: Gay Pride održan u između četiri zida

>> Zabranjen Gay Pride u Beogradu

Sudionike mimohoda, koji su se okupili komunicirajući SMS porukama i putem društvenih mreža, pratila je i policija opremljena za razbijanje demonstracija, a prema izvješćima skup je protekao bez incidenata.

“Nećemo se skloniti, jer nismo mi ti koji trebaju biti sklonjeni sa ulica, niti trebamo biti izolirani. Ovo je prvi korak kako bismo za nekoliko godina imali slavlje, a ne da se moramo skrivati”, rekla je članica organizacijskog odbora Maja Mićić.

Vlasti Srbije zabranile su Paradu ponosa, planiranu za subotu 28. srpnja. To je jednoglasno odlučilo 12 članova vladinog ureda za koordinaciju službi sigurnosti, a odluku je u večernjem televizijskom dnevniku Radiotelevizije Srbije (RTS) potvrdio srpski premijer Ivica Dačić koji je prekinuo službeni posjet Grčkoj kako bi sudjelovao u procjeni sigurnosti održavanja Parade.

Reagiranja na zabranu Parade ponosa u Beogradu

U povodu zabrane veleposlanstvo SAD u Beogradu izrazilo je “veliko razočaranje” zbog odluke srpskih vlasti i “snažno osudilo” prijetnje nasiljem sudionicima ove manifestacije.

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić izjavila je da su alarmantni podaci o količini mržnje i netrpeljivosti prema LGBT populaciji, posebno među mladima i ocijenila da su “državne vlasti i ove godine zakazale u onome što je njihova dužnost - da jednoj manjinskoj zajednici osiguraju uživanje jednog od osnovnih ustavnih prava”.

Predstavnik organizacijskog odbora Goran Miletić istaknuo je da je otkazivanje manifestacije “loša vijest” i rekao da ne zna ”kako će se ta odluka odraziti na pregovore sa Europskom unijom”.

Predsjednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović kritizirao je vlast zbog odluke o zabrani ocjenivši kako “nikad nijedna vlast u Srbiji nije imala povoljnije uvjete za osiguravanje funkcioniranja pravnog poretka” kao aktualna vlast.

“Nažalost, zabranom mirnog skupa planiranog za subotu pokazali su da ni tu okolnost nisu uspjeli iskoristiti”, naveo je Jovanović u pisanoj izjavi, naglasivši da nije iznenađen otkazivanjem skupa jer je predsjednik Vlade Dačić prije nekoliko dana “huškao" i proglašavao određenu seksualnu orijentaciju “nenormalnom”.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene