Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Valentin Inzko

Pravda za žrtve: Presudu Mladiću treba prihvatiti bez politiziranja

Valentin Inzko (Foto: Pixell)
Valentin Inzko (Foto: Pixell) Foto: Pixell
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko u srijedu je pozvao sve u toj zemlji na poštivanje presude doživotog zatvora, što ju je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izrekao ratnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću, ističući kako je to važan korak ka utvrđivanju individualne odgovornosti za strašne ratne zločine počinjene od 1992. do 1995.

“Zločini koji su počinjeni pod zapovjedništvom Ratka Mladića, uključujući i genocid, nanijeli su ogromnu bol i patnju svima u BiH, čije posljedice će se odraziti na mnoge generacije. Izravne žrtve i preživjeli nakon ovih zločina stalno nas podsjećaju na razloge osnivanja ICTY-a, na to zašto je njegov rad tako važan i zašto je pravda od bitnog značenja za proces ozdravljenja cjelokupnog društva", stoji u Inzkovoj pisanoj izjavi dostavljenoj medijima u Sarajevu.

Pročitajte i ovo Okupljeni ljudi ispred zgrade suda (Foto: AFP) Uoči presude Mladiću Incident pred sudom u Haagu, muškarac mahao srpskom zastavom Ratko Mladić (Foto: AFP) Tragična smrt očeve ljubimice Mračne obiteljske tajne Ratka Mladića: Kći Ana uzela je njegov najdraži pištolj i ubila se

On je pozvao sve razine vlasti u BiH i sve građane da poštuju presudu i da se suzdrže od njenog politiziranja.

“Nema loših naroda, samo loših pojedinaca. Nadam se da će svi iskoristiti ovu priliku da se još jednom opredijele za proces pomirenja. Pravda sama po sebi ne donosi pomirenje, ali je neophodan prvi korak u potrazi za zajedničkim viđenjem prošlosti i u pronalasku pune istine o događajima iz srpnja 1995. To viđenje je put ka sigurnoj i mirnoj budućnosti,” Inzkova je poruka.

Izetbegović: "Poticaj za novu stranicu u odnosima u BiH"

Presudu Mladiću komentirao je i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

"Presuda treba biti poticaj kako bi se okrenula nova stranica povijesti i na temelju sudski utvrđenih činjenica gradili bolji odnosi u Bosni i Hercegovini.

Komentirajući presudu Mladiću Izetbegović je novinarima u Sarajevu kazao da je iznimno važno to što je Haaški tribunal potvrdio da je Mladić taj koji je odgovoran za najteže ratne zločine ali pri tom drži kako bi bilo dobro da formulacija same presude odgovornost skida sa srpskog naroda kao cjeline jer je ona uvijek individualna.

"Nadam se i uvjeren sam da je formulacija o bosanskim Srbima trebala biti preciznija i odnositi se na (ratno) rukovodstvo bosanskih Srba i režim Slobodana Miloševića", kazao je Izetbegović.

Istaknuo je kako je uvjeren da se "tiha većina" među bosanskim Srbima ne poistovjećuje s Mladićevim zločinima i ne smatra ga nikakvim herojem jer je riječ o, kako je kazao Izetbegović, "kukavici koja je napadala civile, žene i djecu".

Upravo utvrđivanje pojedinačne odgovornosti za ratne zločine Izetbegović smatra činjenicom koja je od ključnog značaja za budućnost BiH jer se time skida hipoteka s cijelih naroda.

"Nadam se da će presuda donijeti takvu vrstu otrježnjenja", kazao je Izetbegović zaljučivši kako će sva burna reagiranja oko presude Mladiću biti zaboravljena već za nekoliko dana a nakon toga ponovo slijedi ozbiljan posao rada na stabiliziranju prilika u BiH. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene