Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Članak 50 je vrlo jasan

SASTANAK VOĐA Merkel, Hollande i Renzi pozvali na 'novi poticaj' za jačanje EU-a: 'Ne smijemo gubiti vrijeme'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel sastala se u ponedjeljak u Berlinu s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom i talijanskim premijerom Matteom Renzijem.

Europska unija neće neformalno pregovorati s Velikom Britanijom o odlasku dok London ne aktivira Članak 50, istaknule su u ponedjeljak Njemačka, Francuska i Italija, javljaju agencije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Samo najviše društvo Europa u "više brzina": Najjači čelnici unije na mini summitu u Versaillesu Slika nije dostupna Kako dalje nakon Brexita NOVI ZAMAH 'Mnogi populisti Europu drže odgovornom za sve što krene krivo'

Njemačka kancelarka Angela Merkel sastala se u ponedjeljak u Berlinu s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom i talijanskim premijerom Matteom Renzijem.

Osim razgovora o Brexitu, čelnici su pozvali na "novi poticaj" za jačanje EU-a.

"Složili smo se da je Članak 50 europskih ugovora vrlo jasan - zemlja članica koja želi napustiti Europsku uniju mora o tome izvijestiti Europsko vijeće", rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s Hollandeom i Renzijem u Berlinu.

"Ne može biti nikakvih daljnjih koraka dok se to ne dogodi. Tek tada će Europsko vijeće izdati smjernice prema kojima će se pregovarati o izlasku", kazala je.

"To znači, i mi se slažemo oko toga, da neće biti neformalnih ni formalnih razgovora o izlasku Britanije dok Europsko vijeće ne dobije zahtjev za napuštanje EU-a."

Hollande i Renzi istaknuli su potrebu da se što je prije moguće riješi to pitanje kako bi se mogli usredotočiti na izazove s kojima je suočeno preostalih 27 zemalja članica.

"Ne smijemo gubiti vrijeme ni što se tiče rješavanja pitanja izlaska Ujedinjenog Kraljevstva na odgovarajući niti davanja novog poticaja Europskoj uniji", rekao je Hollande.

"Nema ničeg goreg od neizvjesnosti", dodao je.

Britanski birači izjasnili su se na referendumu u četvrtak za izlazak Britanije iz EU-a s 52 posto glasova nasuprot 48 posto koliko ih je bilo za ostanak.

Premijer David Cameron izjavio je u ponedjeljak u svom govoru u parlamentu da se odluka britanskih birača o izlasku iz Europske unije mora poštivati i da "Britanija sama" odlučuje o tome kada će pokrenuti proces izlaska aktiviranjem Članka 50 Lisabonskog ugovora.

"Britanska vlada neće aktivirati Članak 50 u ovoj fazi... to je naša suverena odluka i nju će Britanija donijeti sama", istaknuo je.

Cameron obavlja pripreme za svog nasljednika vezano za pokretanje procesa Brexita

Britanski premijer David Cameron postavlja temelje svom nasljedniku za pokretanje procesa izlaska Britanije iz Europske unije i u ponedjeljak je pozvao na jedinstvo svoje glavne ministre, rekla je njegova glasnogovornica, a istodobno je objavljeno da će novi premijer biti izabran najkasnije 2. rujna.

Cameron je najavio u petak da će podnijeti ostavku do listopada nakon što su Britanci ignorirali njegov savjet i glasali za napuštanje EU-a na referendumu prošli tjedan nakon čega je počela borba za vlast među njegovim vladajućim konzervativcima. U ponedjeljak je objavljeno da će novi premijer biti imenovan najkasnije 2. rujna.

"Preporučujemo da postupak odabira novog čelnika Konzervativne stranke počne idućeg tjedna... i završi najkasnije u petak, 2. rujna", rekao je Graham Brady, čelnik Odbora 1922, tijela konzervativnih zastupnika u parlamentu koje ima važnu ulogu u biranju novog čelnika. On je kazao novinarima da nominacije moraju biti podnesene do četvrtka u podne.

Cameronova glasnogovornica je kazala da je premijer okupio skupinu državnih službenika koja će pomoći budućem čelniku ne samo da ispregovara izlazak Britanije iz EU-a nego i da razradi opcije za budućnost zemlje izvan Unije.

Ta će ekipa "osigurati da preliminarni posao bude obavljen za novog premijera. Tu se radi o pripremanju savjeta u nizu pitanja koja će trebati proučiti, stvari poput tranzicijskih pitanja".

Ona je istaknula da to neće biti "donošenje odluka jer je ispravno da odluku donese premijer nove vlade".

Na sjednici vlade Cameron je pozvao ministre da rade zajedno svoj svakodnevni posao koju je, kako tvrde kritičari, zanemaren tijekom mjeseci kampanje za referedum o članstvu u EU.

Cameronova ostavka izazvala je borbu za vlast u Konzervativnoj stranci i sve su oči uprte u bivšeg londonskog gradonačelnika Borisa Johnsona kao favorita za novog premijera.

Glasnogovornica je odbila komentirati borbu za vlast i rekla je da se na sjednici vlade nije raspravljalo o mogućnosti prijevremnih parlamentarnih izbora. Umjesto toga, kazala je, premijer je pozvao na jedinstvo u vladi i u zemlji.

"Vlada se sada treba usredotočiti na to da učini sve što može kako bi pripremila pregovore za naš izlazak iz Europske unije... te da obavlja niz zadaća koje vlada ima", rekla je ona. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene